Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Ağız ve Diş temizliği Nasıl Yapılmalıdır?


Diş bakımında temel olarak uygulanması gereken işlem fırçalama işlemidir. Fırçalama işleminde ise dikkat

Diş bakımında temel olarak uygulanması gereken işlem fırçalama işlemidir. Fırçalama işleminde ise dikkat edilmesi gereken doğru diş fırçası seçimi olmalıdır. En uygun fırça orta sertlikte ve fırça başı küçük olanıdır. Fırça başının küçük olması arka dişlere ulaşmada kolaylık sağlayacağı gibi, bulantı refleksini de azaltır.

Diş macunu seçerken ise dikkat etmemiz gereken fluorür içerikli diş macunlarının tercih edilmesidir. Ayrıca aynı marka macun kullanmak yerine farklı markalar kullanmak dişlerde aynı yönde aşındırma oluşmasını engelleyecektir.

Günlük kullanım dışında diş pastaları ya da halk arasında karbonat kullanımı da yaygındır. Fakat bu maddeler aşındırıcılıkları yüksek maddeler olduğu için günlük kullanımda tavsiye edilmez daha çok aylık kullanılmalıdır.

Dişler nasıl fırçalanmalı?

Diş macunu reklamlarının aksine diş fırçasını ıslatmadan mercimek büyüklüğünde sıkılacak diş macunu fırçalama işlemi için yeterlidir. 45 derecelik açıyla dişetinden dişe doğru dairesel hareketler yaparak dişler ön yüzlerinden fırçalanmaya başlanır. Ön dişlerden arka dişlere doğru bütün dişler fırçalanır. Aynı şekilde dişlerin arka yüzleri de fırçalanır. Ön dişlerin arka yüzleri fırça dikine tutularak temizlenir.Son olarak da dişlerin çiğneyici yüzleri de ileri geri hareketlerle temizlenir.

Fırçalama işleminden sonra diş fırçasının ulaşamadığı ara yüzler diş ipleriyle tek tek temizlenir. Diş ipi kullanırken ip dişle teması kesilmeden  “C “ çizerek dişetiyle diş arasına yerleştirilir. Bu işlem sırasında diş etlerine zarar vermemek için özen gösterilmelidir.

Ağız bakımının son aşaması da dilin fırçalanmasıdır. Son araştırmalar ağız kokusuna sebep olan bakterilerin dilde bulunduğunu tespit etmiştir. Bunun için de dilin fırçalanması şarttır. Dilimizi diş fırçamızla temizleyebileceğimiz gibi özel dil fırçalarıyla da temizleyebiliriz. Fırçayı dilin arka kısmından öne doğru bastırmadan süpürme hareketi yaparak temizlemeliyiz. Dilimizi kanatmadan, incitmeden nazikçe temizlemeliyiz.

Ağız ve diş sağlığımız için ayrıca elektrikli diş fırçaları ve diş ipleri, ara yüz fırçaları, ağız duşları, ağız gargaraları ve spreyleri de kullanabiliriz.

Bir fırçanın ortalama ömrü 3 aydır ve bu süreler civarında fırçamızı değiştirmemiz ağız ve diş sağlığımızın düzgün şekilde korunması için önem taşımaktadır.

Aynı anda 2 diş fırçamız olmasında fayda vardır. Sabah ve akşam olmak üzere farklı fırça kullanmalıyız.Çünkü diş fırçasının kılları daha kuru ve sert bir hale gelir. Böylelikle daha etkin bir temizleme sağlar.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 1 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
02 Haziran 2014 Pazartesi - 11:31

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa