Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Anjiyo Nasıl Yapılır?


Anjiyo uygulamalarında doktorlar genel olarak iki aşamalı bir yol izlemektedirler. Birinci aşamada sanal

Anjiyo uygulamalarında doktorlar genel olarak iki aşamalı bir yol izlemektedirler. Birinci aşamada sanal anjiyo ile koroner damarlarda herhangi bir tıkanıklık ya da sertlik olup olmadığı tespit edilir. Böylece sanal anjiyo ile daha kolay, acısız ve hızlı şekilde teşhis konulabilmektedir. Sanal anjiyo ile tıkanıklık ya da sertlik tespit edilirse daha detaylı inceleme ve tedaviyi belirlemek için klasik anjiyoya başvurulur.

Sanal anjiyo uygulaması koroner damarlardan verilen kontrast maddenin damarlar içerisindeki akışının tomografik olarak görünütlenme işlemidir. Herhangi bir yan etkisi olmadan, acısız ve hızlı şekilde uygulanabilir.

Klasik anjiyografinin uygulanması ise aşağıdaki gibidir.

Koroner anjiyografide kalp damarlarına ulaşmak için çoğunlukla sağ kasık atardamarı (bazen kol) kullanılır. Bunun için burası iğne ile uyuşturulur ve damar içine daha sonra çıkarılmak üzere bir plastik kılıf yerleştirilir. Bu işlem sırasında hasta bazen hafif bir sızı duyabilir. Hastanın tüm işlem süresi boyunca duyduğu sıkıntı budur. Bundan sonraki bölümde hasta herhangi bir şey hissetmez. Daha sonra, adına kateter denilen yaklaşık 2 mm çapında içi boş borucuklar (resim), plastik kılıf yolu ile kalbin damarlarının ağızlarına yerleştirilir ve bu borucuklardan damarları röntgen altında görünür hale getiren özel bir madde (kontrast madde) verilir ve değişik açılardan damarların görüntüleri alınır.

Koroner arterler sağ ve sol koroner arter olarak aort damarından çıkarlar. Üstte sol Judkins kateteri ile sol koronere girilmesi, altta ise sağ Judkins kateteri ile sağ koroner artere girilmesi gösteriliyor.

İşlem ortalama 15–20 dakika sürer. İşlemden sonra kasığa yerleştirilen plastik kılıf çıkarılır ve buradan kanama olmaması için 4–5 saat süreyle bu bölgeye bir ağırlık konur. Bu süre boyunca hasta yatakta yatar. Daha sonra gerekli kontroller yapıldıktan sonra hasta kalkabilir ve dolaşabilir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
02 Haziran 2014 Pazartesi - 15:01

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa