Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Dijital Mamografi Nedir ve Nasıl Çekilir?


Dijital mamografide radyasyon oranı normal mamografi ile eşdeğer doza sahiptir.

Dijital Mamografi Nedir ve Nasıl Çekilir?

Dijital mamografi ve mamografi arasında işlevsellik olarak bir fark yoktur. Hastaya yapılan uygulama aynıdır. Aradaki fark görüntünün elektrik sinyallerine dönüştürülerek monitörde incelenecek ve bilgisayar ortamında saklanabilecek bir veriye dönüştürülebilir olmasıdır. Olumlu özellikleri görüntünün ekranda çeşitli kontrastlarla daha net hale getirilebilmesi, gerektiğinde büyütülerek detaya daha çok inilebilmesidir. Dijital mamografide radyasyon oranı normal mamografi ile eşdeğer doza sahiptir. Ayrıca verinin uzun süre saklanabilmesi işlemin tekrarı durumunda eski ve yeni verinin daha kolay kıyaslanabilmesine olanak sağlar.

Mamografi Çekimi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Vücuttaki hormonal dengelerin en normal olduğu dönem adet bitiminin sonrasındaki bir haftadır. Bu dönemde şişlik ve hassasiyet en alt seviyelerdedir, buda rahat bir çekim olmasını ve iyi sonuçlar alınmasını sağlar. Çekim yapılacağı gün koltuk altı ve göğüs bölgesinde herhangi bir kozmetik ürün kullanılmamalıdır. Silikon implantı olan hastalar bunu öncesinde bildirmelidirler.

Mamografi Çekimi Kimlere Önerilir?

40–50 yaş arası herhangi bir sorunu olmayan kadınlara kontrol amaçlı yılda bir ya da iki yılda bir mamografi önerilmektedir. 50 yaş üzeri kadınlara ise her yıl çekim yaptırmaları önerilmektedir. Birinci derece yakınlık bulunan bir akrabada meme kanseri teşhisi mevcut ise 35 yaş ve üzeri, birden fazla akrabada görülmüş ise 25 yaş itibariyle her yıl mamografi çektirilmelidir. Eğer bir memede başlangıç aşamasında lezyon tespit edilmiş ise 6 ayda bir düzenli mamografi çekimi önerilmektedir.

Mamografi Nasıl Çekilir?

Mamografi işleminde önemli nokta memenin iki plaka arasına yerleştirilerek sıkıştırılmasıdır. Bu çok fazla rahatsızlık vermez. Memenin tam olarak yayılımının sağlanması gerekmektedir, böylece iç doku daha detaylı ve doğru incelenebilir. Ayrıca meme ne kadar ince bir tabaka haline getirilirse maruz kalacağı X-ray ışını da o kadar az olacaktır. Sorumlu teknisyen ışın verildiği esnada güvenli bölgeye geçerek kişiden nefesini tutmasını ve hareketsiz kalmasını ister. Kontrol amaçlı bir çekim ise önden ve yandan alınan iki poz yeterli olur ve bu çok kısa bir işlemdir. Ancak şüpheli bir durum neticesinde yapılan bir çekim ise farklı açılardan da çekim gerçekleştirilebilir ve en fazla 20 dakika kadar sürebilir.

Mamografi Nedir? Mamografi Çekimi Neden Yapılır?

Kadınlarda meme kanseri bulgularını saptamak amaçlı yapılan düşük doz radyasyon içeren bir çeşit röntgen çekimidir. Elle yapılan muayenelerde memedeki çok küçük çaplı kitleler anlaşılamamaktadır, bu yüzden en güvenilir sonuçları alabilmek için Mamografi çekimine başvurulur.

Mamografi çekimi iki nedenle yapılmaktadır?

  • Meme Kanserine karşı erken teşhis koyabilme,
  • Elle muayene esnasında karşılaşılan kitlelerin detaylı incelenmesi.

Dijital mamografinin avantajları hakkında merak edilenler için bu blog yazımıza göz atabilirsiniz.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 2 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
17 Şubat 2015 Salı - 09:06

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa