Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Diş Teli Tedavisi Ne Zaman Uygulanır


Diş Hekimliği genel kanının üzerine tek bir daldan oluşmamaktadır. Kendi içerisinde ağız ve diş sağlığı ile

 

Diş Hekimliği genel kanının üzerine tek bir daldan oluşmamaktadır. Kendi içerisinde ağız ve diş sağlığı ile ilgili olarak bölümlere ayrılmaktadır. Bunlardan biri ortodontidir. Ortodonti uzmanlık dalındaki hekimler ortodontist olarak anılır. Diş, çene ve yüz kompleksini hem normal yapısı ve bu yapısının gelişimi, anomalilerin tespiti, incelemesi ve bunların tedavisi yönünden ele alınması ile ilgilenmektedir. En başlarda estetik amaçla işe başlanmış olsa da daha sonra sağlık açısından da birçok gelişmeleri içine alarak günümüzdeki haline ulaşmıştır.

 

 

Toplumda gelişen diş sağlığı bilinçlenmesi ile ortodontiye artan ilgiyle diş çürüğü vakaları da azalmıştır. Kalıtım nedeniyle, gelişim yetersizlikleri ve parmak emme, uzun süre yalancı meme emme, dudak ısırma gibi çeşitli yanlış alışkanlıklar sebebiyle bozulan diş yapısı diş telleri ile düzeltilebilmektedir.

 

 

 

 

Dişlerin tel tedavisi ile düzeltilmesinde herhangi bir yaş kısıtlaması yoktur. Her yaştan bireyin tel tedavisi ile alınması gereken sonuçlar alınabilir. Ama kemik yapısı ile ilgili bir sorun var ise bu düzensizliği gidermek için bireylerin yaşı önem taşımaktadır. Ergenlik çağına kadar gerçekleştirilebilen bu tedavide fonksiyonel tedavi uygulanması gerekmektedir. Genelde tedavi süreleri 24 ayı geçmemektedir. Ancak yetişkinlerde çocuklara göre tedavi süresi daha uzun sürebilmektedir.

 

 

 

 

Genelde çocuklarda meydana gelen düzensiz dişler ve çene bozukluklarında diş teli kullanımı tercih edilmektedir. Tedavi süresi aslında tam olarak dişler karşılıklı olarak tam kapanır hale geldiğinde tamamlanmış olur. Sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Dişlerdeki eğriliğin giderilmesi de diş teli kullanımı ile sağlanabilir.

 

 

 

 

Ortodonti tedavisine başlanması için ağızda hiçbir çürük diş olmamalıdır. Tüm dolgular yapılmış, diş taşları temizlenmiş olmalıdır. Kişinin ağzında fırçalama esnasında herhangi bir diş eti kanaması olmaması da kişi için ayrıca tavsiye edilir. Bu sayede muayenede vakit kaybedilmemiş olur.

 

 

 

 

Tedavinin ne şekilde gerçekleştirileceğine dair kesin bulguların yapılması için panoromik röntgen çekilmesi tavsiye edilmektedir. Bu röntgen tüm dişleri ve çene kemiklerini içeren dikdörtgen büyük bir filmdir. Bu filmler sayesinde yirmi yaş dişleri kontrolü yapılabilir, diş köklerinin genel durumu incelenebilir, muayene esnasında gözden kaçan ara yüzlerde bulunan çürükler belirlenebilir ve dişleri destekleyen kemik dokularının sağlığı rahatlıkla gözlemlenebilir.

 

 

 

 

Ortodontik tedaviler uygulanırken kullanılan diş tellerine genel olarak aparey denir ve bunlar birçok çeşitte olmaktadır. Bunlardan en yaygın olanları takılıp çıkarılabilenlerdir. Bir de halk arasında tel olarak bilinen metal braket sistgemiler vardır. Bunlar diş üzerine yapıştırılır ve bu şekilde diş bozukluklarının giderilmesi sağlanır. Ancak günümüzde estetiğe oldukça önem verilmesi sebebiyle kullanıcılar bu diş telleri yerine şeffaf ya da porselen gibi estetik braketleri tercih etmektedirler. Bunların yanında ağız dışından hiç gözükmeyen, ağız içine yerleştirilerek kullanılabilen braketler de mevcuttur. Son zamanlarda tamamen şeffaf plaklarla yapılan tedaviler oldukça yaygındır. Ancak bu yöntem çok ufak diş hareketlerini sağlayabilmektedir. Bu özelliği ile her vakada uygulanabilme özelliğine sahiptir. Metal de kullanılabilir, porselen braket de. Bu tamamen hastanın isteğine ve ekonomik gücüne bağlı olarak değişir.

 

 

 

 

Son çıkan bir uygulamada invisalign tedavisidir. Bu uygulama ile kullanıcı tel kullanmadan dişlerin hareketi sağlanarak tedavisini gerçekleştirebilir. Dişlerin hareket etmesi istenen pozisyona göre seri olarak invisalign plakları üretilir ve bu plaklar 0.05 mm oranında hareket sağlar. Kullanım süreleri 15 gündür. Daha sonra diğer plaklar kullanılmaya başlanır. Kullanıcının ağız yapısına göre plaklar özel olarak bilgisayar ortamında tasarlanır. Orta ve hafif diş çapraşıklıklarında uygulanan bu yöntem diğer ortodontik tedavilerde kullanılmak üzere geliştirilme aşamasındadır. Süt dişlerini düşürmüş yani ortalama 13 – 14 yaşlarındaki çocuklar için uygulaması oldukça kolay bir yöntemdir. Estetik yapısı sayesinde çocuğun sosyal hayatında da herhangi bir sorun oluşturmamaktadır. Ayrıca bu plaklar kolayca takılıp çıkarılabilir ve kullanılan kişi hem dişlerini rahatça fırçalayabilir hem de istediğini tüketebilir.

 

 

 


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
27 Nisan 2015 Pazartesi - 18:22

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa