Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

İftar ve Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz?


Sağlıklı beslenme programında 6-7 öğün olan düzenimizi 2-3 öğüne düşmektedir. Türk toplumu olarak örf-adet

Sağlıklı beslenme programında 6-7 öğün olan düzenimizi 2-3 öğüne düşmektedir. Türk toplumu olarak örf-adet geleneklerimizden dolayı yağlı ve ağır yemeklerin sofralarda ağırlıklı bulunması sebebi ile birçok insan için Ramazan ayı; kilo alımı anlamını taşımaktadır. Her Ramazan kilo alıyorum cümleleri birçok meslektaşımızın duymaya alıştığı, ve bunun için Ramazan ayını nasıl kilo almadan geçireceğimizin en önemli iki püf noktası İFTAR ve SAHUR’da nasıl beslenmemiz gerektiğini bilmektir.

İftarda Nelere Dikkat Etmeliyiz?


  • Küçük bir başlangıçla iftarımızı açmalıyız. Bu zeytin, hurma, kuru meyve, ceviz, badem veya küçük bir parça cevizli sucuk gibi tercih edilmelidir. Bol suyu yanında ihmal etmemek gerekir.

  • Ilık bir çorba iftar sofralarının vazgeçilmezi olarak tüketilmelidir. Çorbanın hem sıvı ihtiyacını karşılaması hem içeriğindeki besin öğeleri hemde doygunluk verici özellikleri vardır. Ayrıca sindirimede iyi gelmektedir. Yavaş bir şekilde tüketilmelidir.

  • 15-20 dakika sonra ana yemeğe geçmek en doğrusudur. Ana yemeği; etli veya etsiz sebze yemeği, kurubaklagil yemeği veya kızartma dışında pişirilme yöntemi uygulanarak hazırlanan et yemekleri yapabilirsiniz.

  • Yemeğin yanında mutlaka 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tüketilmelidir.

  • Pilav veya makarnayı haftada 2-3 kez tüketip, kepekli tercih etmeliyiz.

  • Yemeklerle beraber mutlaka az bir zeytinyağ konulmuş bol limonlu az tuzlu salata tüketmeliyiz. Ramazanda gün boyu aç kalınacağı için yavaş sindirilen, mide bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri, sebzeler, kurubaklagiller, salata gibi gıdaları iftarda tercih etmek, iftar sonrası yaşanabilinecek rahatsızlıkları ve aşırı tatlı isteğini engeller.


Mutlaka Sahura Kalkılmalı, Ne Yemeli Peki?

Bireyler için kahvaltı nasıl altın değerinde bir öğünse, Ramazan ayınında altın öğünü sahurdur. Sahura kalkmamak için yatarken bişiler yemek veya gece kalkıp su içip yatmak doğru bir davranış şekli değildir. Çünkü bu tip beslenme, yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18-20 saate çıkarmaktadır. Buda açlık kan şekerini daha erken saatte düşmesine neden olur. Yeterli karbonhidrat alınmadığından dolayı glikojen depolarından kullanılır. Bu durumda kas yıkımı olur, metobolizma yavaşlar. Bireylerde halsizlik, uyku hali, baş ağrısı, bitkinlik görülür.

  • Sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi çok önemlidir.

  • Sahurda yapılacak en güzel öğün kahvaltıdır. Kaliteli protein içeriğine sahip yumurtanın tok tutma özelliği vardır. Yumurta, peynir, yağlı tohumlardan ceviz, ekmek, bol yeşillik gibi çeşitlilik arttırılabilir.

  • Kahvaltılık gevrekler, müsli, yulaf ezmesi sütle beraber tüketilerek daha pratik ve doyurucu bir tercih olabilir.

  • Evde yapılmış peynirli bir gözleme veya börek miktarı kişiye uygun olarak yanında ayran veya açık çay ile beraber sıklığı az olacak şekilde sahur öğününde tüketilebilinir. Önemi olan sıklığı ve miktarını doğru ayarlamaktır.

  • Susama hissini azaltmak için tuz miktarı düşük besinleri tercih etmek, günümüzü daha rahat geçirmemizi sağlar.


Sağlıklı Ramazanlar!


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
24 Temmuz 2012 Salı - 18:52

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa