Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Kemoterapinin Yan Etkileri Nelerdir?


Kemoterapi tedavisi, tümör hücrelerine etki ettiği sırada diğer sağlıklı hücrelere de zarar verebilen bir

Kemoterapi tedavisi, tümör hücrelerine etki ettiği sırada diğer sağlıklı hücrelere de zarar verebilen bir tedavi şekli olmaktadır. Bu nedenle istenmeyen yan etkilerle karşılaşmak tedavi süreci içerisinde her zaman için mümkün olmaktadır. kemoterapinin yan etkileri arasında bilindiği gibi en dikkat çeken olumsuz etki saçların dökülmesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kemoterapinin yan etkileri nelerdir?

Büyüyen ya da çoğalan hücreleri öldürmek amacıyla uygulanan kemoterapi, zararlı hücreleri öldürdüğü gibi aynı zamanda sağlıklı hücrelerin de zarar görmesine neden olabilmektedir. Kemik iliği, sindirim sistemi ve üreme sistemi hücrelerini olumsuz etkileyen tedavi, aynı zamanda saç foliküllerinin de zarar görmesine neden olan bir tedavisi yöntemi olmaktadır.

Bunların yanı sıra kemoterapi yan etkileri arasında en sık görülenler,

-          Kusma,

-          Bulantı,

-          Saç dökülmesi

-          ve yorgunluk olmaktadır.

Hasta tedavi süreci boyunca kendisini çok yorgun hissetmekte ve bunun yanında kısa sürede saçları dökülmektedir. Ayrıca yan etkiler erken ve geç olmak üzere iki farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır. Yan etkilerin süresi kullanılan ilaçların çeşidine göre farklılık gösterebilmektedir. Bunların yanı sıra kemoterapi süresince görülen yan etkiler, erken sınıfına girenler olmaktadır. Diğer yan etkiler ise doğal olarak geç sınıfına giren etkiler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yan etkilerin aşırı bir şekilde kendini göstermesi ardından hastanın doktoru ile görüşerek ilaçlarında değişiklik yapması etkilerin daha düşük seviyelere getirilmesine neden olabilmektedir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
31 Ekim 2013 Perşembe - 13:02

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa