Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Meme Kanseri, Tedavi Süreci ve Risk Grubu


Yaşamı süresince, her 8 kadından bir tanesi meme kanserine yakalanma riskine sahiptir.

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri tüm dünyada en sık görülen kanser çeşididir. Bu kanser, meme dokusundaki hücrelerin gelişiminden kaynaklanmaktadır. Meme kanserleri kendi içinde çeşitli tiplere ayrılmaktadır. En yaygın görünen tip ise meme kanallarından kaynaklanan "duktal"dir. İkinci olarak en yaygın görünen tipse, süt üreten bezlerde gelişen "lobüler" kanserdir. Çok yaygın olmamakla birlikte medüller, tübüler ve müsinöz tipleri ile de karşılaşılmaktadır.

Meme kanserinin oluşumundaki en risk faktörü genlerdir. Genetik yapıda oluşan çeşitli faktörler ve yaşlanmanın da etkisiyle kanser oluşumu gözlenmektedir. Aileden gen aktarımı ile geçen oran ise %7-8'dir.

Meme Kanseri Risk Grubunda Hangi Faktörler Vardır?

  • Yukarıdaki risk faktörlerine ek olarak;

  • İlk doğumlarını 30 yaşından sonra yapan kadınlar,

  • İlk âdetini erken yaşta gören kadınlar,

  • İleri yaşta menopoza girmek,

  • Emzirmeme,

  • Menopoz sonrası hormon tedavisi,

  • Beslenme,

  • Alkol

olarak sıralanmaktadır.

Meme Kanseri Tedavisi Nasıl yapılır?

Meme kanserinin tedavi sürecinde meme cerrahı, tıbbi onkolog ve radyasyon onkoloğu yer almaktadır. Meme kanserinin temel tedavisi cerrahidir. Meme dokusunun tamamen çıkarıldığı cerrahiye verilen isim mastektomidir.

Lumpektomi ise, kanserli dokunun memeden, çevresinde bir parça sağlıklı meme dokusu bırakılarak çıkarılmasıdır. Lumpektomi cerrahisinden sonra radyoterapi verilmesi şarttır. Tedavi sürecinde gerekiyorsa kemoterapi veya hormon terapileri uygulanmaktadır. Bazı vakalarda radyoterapi uygulaması da yapılmaktadır.

Meme kanserinde, detaylı tahliller yapılmakta ve tedavi süreci elde edilen sonuçlara göre belirlenmektedir. Bazı vakalarda, tedaviye radyoterapi ile başlanmaktadır.

Meme kanseri tehlikeli bir hastalık olmakla beraber, erken tanı konulduğunda kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır. Düzenli olarak risk ölçümlerinin yapılması, dengeli ve sağlıklı beslenme, doğru kıyafetleri giymek, el muayenesi ile kişinin kendi kendine kontrol edebilmesi önemli aşamalardır. Ülkemizde ve dünyamızda kanser çeşitlerinden biri olan meme kanseri yaygın olarak görülmektedir. Dikkatli ve özenli bir yaşam size kaliteli bir ömür sağlayacaktır.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 1 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
03 Şubat 2016 Çarşamba - 11:00

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa