Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Mide Kanseri? Tedavi yöntemleri Nelerdir?


Genellikle midenin küçük kenarında ortaya çıkan mide kanseri, çevre organları ve lenf bezlerini etkileyebilir. Oluşan bu kanser hücreleri sadece çevre lenf bezlerine değil, vücuttaki tüm lenf bezlerine yayılarak bu bölgelere de zarar verebilir...

Mide kanseri, diğer birçok kanser türünde de olduğu gibi ilk evrelerinde varlığını hissettirmeyen bir gizli düşmandır. Bu gizli düşmanla savaşabilmek için gerekli ve uygulanabilir tedavi yöntemlerinin yanı sıra buna neden olan etkenleri ortadan kaldırmak ve oluşumunu engellemeye çalışmak da bir o kadar önemlidir.

Mide Kanseri Nedir ve Nasıl Oluşur?

Mide kanseri, dünyada en çok görülen kanserler sıralamasında 4. sırada olan ülserle baş gösteren bir kanser türüdür. Karnın sol üstünde bulunan midenin mukoza zarında çeşitli sebeplerden dolayı tümör oluşabilir. Bu tümörler kötü huylu olabileceği gibi iyi huylu olarak da ortaya çıkabilir, fakat mide kanserine asıl neden olan kötü huylu tümörlerdir.

Genellikle midenin küçük kenarında ortaya çıkan mide kanseri, çevre organları ve lenf bezlerini etkileyebilir. Oluşan bu kanser hücreleri sadece çevre lenf bezlerine değil, vücuttaki tüm lenf bezlerine yayılarak bu bölgelere de zarar verebilir. Türkiye'de yılda yaklaşık yirmi bin kişinin karşı karşıya kaldığı bu kanser türü, dünyada en sık Japonya ve Çin gibi Uzakdoğu ülkeleri ile Kuzey Avrupa ülkeleri ve Güney Amerikadaki Kolombiya, Kosta Rika gibi bölgelerde görülür.

Mide Kanseri neden oluşur ve belirtileri nelerdir?

Nedir bu mide kanserinin nedenleri, niçin oluşur? Öncelikle mideyi en çok etkileyen faktör, beslenme alışkanlığıdır. Başlıca sebepler arasında, aşırı tuzlu besin tüketmek, sebze ve meyveyi az ve yetersiz tüketmek, nitrat ve nitrit tuzları (Kanserojen maddeye dönüşebilme ihtimalleri olduğu için), mangal etinin tuzlanması ve pişerken yanması (Yanan et kanserojen madde içerir), çiğ etle beslenmek bulunmaktadır.

Hpylori adı verilen midede gastrit ve ülsere neden olan bakteri mide kanserine neden olmaktadır. Bu bakterinin artması ve yayılması kanser hücrelerinin oluşum sürecini hızlandırır. Hepimizin bildiği gibi, sigara mide kanserinde de ortaya çıkan azılı bir düşman rolünü oynuyor diğer tüm hastalıklarda ve kanser türlerinde de olduğu gibi.

Sigara, mide kanserinin oluşumunu 6 kat hızlandırmakla beraber, midede iltihap oluşmasına da yol açar. Alkol tüketimi de tıpkı sigara alışkanlığı gibi mide kanseri için zemin hazırlamakta ve oluşumunu hızlandırmaktadır. Kalıtsal faktörler de mide kanserinin nedenleri arasında sayılabilir. Örneğin, eğer birinci dereceden akrabalarınızda görüldüyse, siz de bu riski taşıyor olabilirsiniz. Ayrıca daha önce geçirilmiş hastalıklar da mide kanseri oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

Peki mide kanseri nasıl hissedilir, belirtileri nelerdir? Mide kanseri görülen hastaların yarısında elle muayene esnasında bir kitle hissedilir. Midede ağrı ve midenin ağırlaşması –hissi-, iştahsızlık ve sonucunda oluşan kilo kaybı, yemekten sonra hissedilen ağrı ve şişkinlik, bulantı, kusma, kansızlık, yorgunluk, mide veya bağırsakta oluşan kanama bu belirtiler arasında sayılabilir.

Mide kanserinin tedavi yöntemleri nelerdir?

Mide kanserinin tedavileri dört ana gruba bölünebilir. Bunlar cerrahi müdahale, kemoterapi, hedefe yönelik tedavi ve radyoterapi şeklinde sıralanabilir. 2 veya daha fazla yöntemin bir arada kullanılması mide kanserinin tedavisinde daha etkili sonuçlar doğurabilir.

Cerrahi müdahalede amaç, mümkün olduğu kadar kanseri almaktır ve gerektiğinde diğer organların da alınması söz konusu olabilir.

Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmeye yönelik ilaç kullanılan bir tedavi türüdür. Amaç, kanserin yenilenmesini engellemektir. Radyasyon tedavisi, tümörü küçültmek veya kanser hücrelerini öldürmek için X-Ray ışınlarının kullanılmasıdır. Hedefe yönelik tedavide ise, kemoterapi ilaçlarının yetersiz kaldığı veya işe yaramadığı durumlarda hedefe yönelik ilaçların kullanılması söz konusudur.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
13 Temmuz 2015 Pazartesi - 10:16

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa