Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

PET Çekimi İçin Kullanılan Maddeler Nelerdir?


Özellikle kanserleşmiş ve tümörleşmiş hücrelerin belirlenmesinde ve yerlerinin tam olarak saptanmasında kullanılan PET CT tekniği oldukça dikkat isteyen bir süreçtir...

PET çekimi için kullanılan maddeler nelerdir?  

Özellikle kanserleşmiş ve tümörleşmiş hücrelerin belirlenmesinde ve yerlerinin tam olarak saptanmasında kullanılan PET CT tekniği oldukça dikkat isteyen bir süreçtir. ‘‘PET çekimi için kullanılan maddeler nelerdir?’’ gibi bir sorunun aklınızı kurcalaması doğaldır. Pet çekiminde kullanılan madde radyoaktif işaretli FDG ilacıdır.

FDG ne demektir?

PET çekimi öncesinde hastanın dokularında birikimlerine bakılarak 3 boyutlu görüntü alımını sağlayan madde olan FDG hastaya damar yolu ile enjekte edilmektedir. Florodeoksiglukoz yani FDG molekülü radyoaktif bir maddedir. Bu molekül Flor-18 ile işaretlenmiş ve pozitron ışıması yaparak anatomik ve hücresel boyutta görüntü almaya yaramaktadır. Bu şekilde radyoaktif olan, tedavi amaçlı veya ilaç olarak kullanılan maddelere radyofarmasotik maddeler denmektedir. Flor 18’in elde edilme süreci parçacık hızlandırıcı vasıtası ile oksijence zenginleştirilmiş suyun proton bombardımanına maruz bırakılması ile işlemektedir. Daha sonra elde edilen flor ile glukoz işaretlenerek FDG oluşturulur. Temelde çalışma prensibi glikoz sayesinde hücrelerde glikoz birikimi olarak kanserli ya da tümörlü hücrelerin belirlenmesine dayanır.

Sonuç olarak PET CT teknolojisinde kullanılan madde olarak bilinen FDG radyoaktif bir bileşik olduğu kesinlikle unutulmamalıdır.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 5 kez değerlendirilmiş ve ortalama 4 yıldız verilmiş.
12 Ekim 2013 Cumartesi - 00:16

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa