Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

PET CT'deki Radyoizotoplu Şeker Ne Yapıyor?


PET CT görüntüleme teknolojisi kanserli hücrelerin tespit edilerek gelişiminin izlenmesi konusunda önemli bir

PET CT görüntüleme teknolojisi kanserli hücrelerin tespit edilerek gelişiminin izlenmesi konusunda önemli bir teknolojidir. Bu görüntüleme teknolojisinde radyoaktif bir şekerden yararlanılır. Peki, pet ct'deki radyoizotoplu şeker ne yapıyor?

PET CT'de kullanılan radyoaktif şekerin işlevi nedir?

Günümüz kanser araştırmalarında en çok kullanılan yöntem olan PET CT görüntüleme teknolojisi iki tekniğin birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir tekniktir. Bu tekniğin temelini ise radyoaktif işaretli olan FDG(Florodeoksiglikoz) şekerinin vücuda damardan verilerek tümörlü hücrelere yerleşmesini beklemek ve yerleşme işlemi bittikten sonra radyoaktif şekeri yani dolayısıyla tümörlü hücreyi izlemek oluşturmaktadır. Bu şeker en küçük kanserli hücrelere dahi girerek kanser daha başlangıç aşamasında olsa da tespit edilmesini sağlamaktadır.

Radyoaktif FDG şekeri vücuda damardan verilir. FDG kana girdikten sonra tüm vücuda yayılır ve hedef hücre olarak kanserli hücreleri tercih eder. Kanserli hücreler de kontrolsüz bölündükleri için sürekli ihtiyaç duydukları enerjiyi bu şekerden elde etme amacı içindedir. Dolayısıyla radyoaktif işaretli olan FDG kanserli hücrelere kolayca alınmaktadır. Ancak bu şekerin verilmesi sırasında kişinin istirahat halinde olması gerekir. Çünkü kasların çalıştığı anda alınan şeker kas hücrelerinde kullanılabilmektedir. Tümörlü hücreler radyoaktif izotop elementlerden oluşan FDG şeker bileşiğini aldıklarında ise PET CT görüntüleme teknolojisi sayesinde oldukları yerde çok net bir şekilde görüntülenebilirler. Böylece kanserli hücre veya dokular rahat bir şekilde gözlenebilmektedir. Bu nedenle radyoaktif şeker PET CT teknolojisinde önemli bir yer tutmaktadır.

 

 

 


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
31 Ekim 2013 Perşembe - 14:05

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa