Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Renkli Doppler Ultrason Ne Zaman Yapılır?


Genel olarak renkli ultrason olarak da bilinen renkli dopplerin bilinen herhangi bir yan etkisi olmadığı için

Genel olarak renkli ultrason olarak da bilinen renkli dopplerin bilinen herhangi bir yan etkisi olmadığı için doktorlar ve hastalar tarafından tercih edilen bir görüntüleme sistemidir. Bu yüzden özellikle hamilelerde tercih edilen görüntüleme sistemidir. Hamilelik dışında da kadında ve erkekte çeşitli hastalıklarının takibinde kullanılan bir yöntemdir. Renkli doppler de ultrasonografinin çeşitlerinden biridir.

Ultrason cihazı prensip olarak ses dalgaları ile çalışmaktadır. Doppler ultrasonda temel prensip ses dalgalarının kan damarları içerisindeki kan hücrelerine çarpıp geri yansırken frekans değiştirmesinden yararlanarak yapılmaktadır. Renkli dopplerde ise farklı olan damarlardaki kanın akış yönünü ve hızınız kırmızı-mavi renklerle çizerek ekrana yansıtmasıdır. Ekrandaki görülen damarların üzerinde bu renkler belirir, aynı zamanda kalp atımına benzer sesler işitilir.

Renklli doppler ultrason ile en çok incelenen damar bebeğin göbek kordonundaki damarlardır (umblikal damarlar). Bunun dışında rahim damarları, beyin damarları, kalp damarları gibi çeşitli damarlar incelenebilir. Özellikle rahim içerisinde gelişme geriliği (iugr) şüphesi olan bebeklerde, anomali varlığında, kalp ritm bozukluğu veya kardiyak anomali varlığında, yüksek tansiyon hastalarında yapılır. Her gebelikte rutin olarak yapılan bir inceleme değildir.

Gebelikte yapıldığıı belli bir zaman yoktur ancak gebeliğin ilk aylarında damarlar belirginleşecek kadar büyük olmadığı için yapılamaz. Renkli doppler uygulaması yapılırken damarlar ve içinde akan kanın akış yönü kullanıldığı için gebeliğin ilk dönemlerinde renkli dopler uygulaması yapılamaz . Damarların gelişimin belirli bir döneme geldiği zaman ultrason uygulaması için yeterli zamana ulaşılmış olur ve dopler uygulaması yapılabilir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 1 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
25 Kasım 2014 Salı - 14:14

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa