Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Vertigo Hastalığının Temel Belirtileri


Vertigo hastalığının belirtileri nelerdir? Ne tür şikayetler vertigo belirtisidir? Detaylı bilgi yazımızda...

Yaygın kullanımı “baş dönmesi hastalığı” olan Vertigo, pek çok farklı belirti ile ortaya çıkan ve genellikle iç kulaktaki denge kaybıyla yakından alakalı bir hastalıktır. Denge ve işitme merkezini olarak bilinen iç kulak, perilenf ve endolenf sıvılarını içerisinde barındırmaktadır. Ses dalgalarının iç kulağa ulaşmasıyla birlikte sıvılar tarafından elektrik uyarılarının oluşması denge ve işitme sistemini harekete geçirmektedir.

Genellikle başın ani hareketi ve dönme gibi reflekslerde iç kulaktaki sıvılar da hareket etmektedir. Bu sıvıların etkileşimi, beyine başın hareket etmesi sinyalini vermektedir. İç kulakta mevcut bir denge bozukluğu halinde vertigo meydana gelebilmektedir. Araştırmalara göre vertigo hastalığının temel belirtileri aşağıdaki gibidir;

1) Sık Karşılaşılan Durum Baş Dönmesi

Denge sinirlerinin ve iç kulak sıvısındaki basıncın olumsuz yönde etkilenmesi baş dönmesi şikayetini beraberinde getirir. Bu durumun sonucu olarak sinir uçlarındaki uyarılar hastada kimi zaman 1-2 dakikada sonlanan kimi zaman birkaç saate yayılan baş dönmesi ataklarına sebebiyet verebilmektedir.

Vertigo Hastalığının Temel Belirtileri

2) Ayakta durmada zorluk

Hastanın baş dönmesi şikayeti genellikle ani baş hareketlerinde veya dönme durumunda meydana gelir. Yürümek ve ayakta durmak vertigo atağında oldukça güç bir durumdur. Kişi kendini bir cismin içerisinde sallanıyor gibi hissedebilir.

3) Bulantı ve Kusma Hastalığı Tetikliyor!

Baş dönmesine bağlı hastalıklarda genellikle kişide bulantı, ileri hallerde de kusma hissi vertigo hastalığının temel belirtileri olarak görülebilir. Hastalığın seyrine göre vücudun göstermiş olduğu reaksiyonlar değişebilmektedir. Kusma ve bulantı sorunu kişide ani ateş yükselmesine de neden olabilen bir problem olarak bilinmektedir.

4) İşitme kaybı

Ses dalgalarının ve duyulmakta olan seslerin azalması vertigonun temel belirtilerinden biridir. İşitmeye duyulan hassasiyet azlığı iç kulak iltihabına bağlı bir durumdur. Bazı hastalarda “Meniere” hastalığına bağlı olarak kulakta çınlama hissi meydana gelebilmektedir.

5) Bitkinlik

Yorgunluk, halsizlik, bitkinlik, bilinç algısında azalma gibi etmenler vertigo karşısında yaşanan sıkıntıların başında gelmektedir. Hasta yaşadığı atak hallerinde dinlenme veya sabit bir yerde durma ihtiyacı hisseder.

5) Görmede bozukluk

Görmede yaşanan bozukluklar (genellikle çift görme) vertigo şikayetinden yakınan kişilerin oldukça sık karşılaştığı bir durumdur.

6) Terleme

Vücudun vertigo karşısında gösterdiği tepkilerden bir tanesi de terlemedir. Yaşanan panik durumunun sebep olduğu ani reaksiyonlar da kişi terleme durumuyla karşı karşıya bırakabilmektedir.

Eğer siz de bu ve benzeri şikayetlerden yakınıyorsanız Nöroloji polikliniğimizden alacağınız randevu ile uzman hekim muayenesinden geçebilirsiniz. Hastalığın erken süreçte teşhis edilmesi ileride yaşanabilecek bir işitme kaybına karşı atılması gereken önemli bir adımdır. Bu nedenle vertigo hastalığının temel belirtileri için randevu almalı, rahatsızlığın yol açabileceği sonuçların önüne geçmelisiniz.

Unutmamalısınız ki, rutin bir baş dönmesi şikayeti, kimi zaman kardiyolojik bir problem de olabilmektedir. Bu nedenle sağlığınızın kontrol altına alınması adına doktorunuzun size doğru tanı ve teşhis yönlendirmesi yapabilmesi için doktorunuzla birebir olarak muayene olmalısınız.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 4 kez değerlendirilmiş ve ortalama 2 yıldız verilmiş.
04 Temmuz 2017 Salı - 16:58

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa