Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

EKG


EKG Nedir?

Elektrokardiyografi kalp adalesinin ve iletim sisteminin çalışmasını incelemek üzere, kalpte oluşan elektriksel faaliyetin bir kaydedici ve yazıcı aracılığıyla özel bir kağıt üzerine aktarılmasıyla elde edilen temel kardiyoloji tetkikidir. EKG, kalbin koroner damarlarının hastalıkları, yapısal bozuklukları, ritim ve iletim anormallikleri konusunda yardımcı olur. EKG, hekiminizin muayene bulguları ve diğer tetkikleri ile birlikte değerlendirilmektedir.

EKG Nedir

EKG Nasıl Yapılmalıdır?

EKG, vücuda bağlanan elektrotlar ile yapılan bir işlemdir. Çekim sırasında;

  • Hasta, el ve ayak bilekleri, göğüs ön duvarı açık olacak biçimde sırtüstü bir pozisyonda uzanır. Kaslarda herhangi bir kasılma durumu ile karşılaşmamak için rahat yatması gereklidir.
  • Derideki elektrik akımını kolaylaştırabilmek adına vücuda takılan elektrotların olduğu yerlere ince bir jel sürülür.
  • Elektrokardiyografi kaydına başlanır. Hasta kayıt sırasında hareket etmemeli ve konuşmamalıdır.
  • Çekimden sonra elektrotlar çıkarılır. Ortalama çekim süresi 5-10 dakikadır. Hastanın çekim esnasında konuşma, hareket etmesi gibi sebeplerden kaynaklanan cihaz bağlantı sorunlarında süre uzayabilir.

EKG’den Önce Neler Yapılmalıdır?

  • EKG çekimi öncesinde  rahat kıyafetler giyilmelidir. Çekim sırasında elektrotların takılmasını güçleştiren kıyafetler tercih edilmemelidir.
  • Çekim öncesinde aşırı düzeyde egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır.
  • Çekim öncesinde sigara veya tütün ürünleri tüketilmemelidir.
  • Erkeklerde elektrotların yapışacağı bölgelerde aşırı kıl olması çekimi zorlaştırabilir. Bu nedenle böyle bir durum mevcutsa bölge tıraşlanmalıdır.
  • Eğer rutinde kullanılan bir ilaç mevcutsa bu durum doktora bildirilmelidir.

Neden EKG Çekilmelidir?

EKG çekimi, her kalp hastalığında uygulanan bir tanı yöntemi değildir. Genellikle kalp ritim bozukluklarını ortaya çıkarma, kalbi etkileyen ilaçların etkinliklerini değerlendirme, kalbin elektriksel aktivitesini kaydetme gibi amaçlarla yapılan bir çekim yöntemidir. Anlık durumu yansıtması nedeniyle kalbin genel sağlık durumu hakkında verdiği bilgi sınırlıdır. Eğer kişide göğüste ağrı veya nefes darlığı, kalpte hissedilen düzensiz atımlar, çarpıntı, bayılma vb. belirtiler varsa EKG çekimi istenebilir. Bu durumun nedeni mevcut problemin tanı sürecini kolaylaştırmaktır.

EKG çekimi hakkında daha fazla bilgi almak için 444 54 33 çağrı merkezimizle iletişime geçebilir veya merkezimizden randevu alabilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.