Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Hormon Hastalıkları


Hormon: Endokrin sistem organlarından olan iç salgı bezleri tarafından salgılanan ve salgılandıkları organlardan çok vücudun diğer organları ve oluşumları üzerinde etki gösteren ve vücudun genel sağlık durumunu değiştiren sıvı salınım maddelerine hormon denilmektedir.

İnsan vücudunda hormon salgılayan ve iç salgı bezi olarak adlandırılan dört tür salgı bezi bulunmaktadır. Bu salgı bezleri şunlardır:

  • Tiroit Bezi,
  • Pratroid Bezi,
  • Epifiz Bezi,
  • Böbrek Üstü Bezleri,
  • Overler ve testisler      

İç Salgı Bezi (Endokrin Sistem) Hastalıkları

Hipofiz Bezi: Hipofiz bezi bulunduğu organın sahip olduğu yönetim fonksiyonuna sahip bir role sahiptir. Hipofiz bezinin normal çalışıyor olması diğer salgı bezlerinin de normal çalıştığı anlamına gelmektedir. 3 lob yani kısımdan oluşmaktadır. Hastalıkları bu lobların herhangi birinde oluşarak ortaya çıkmaktadır.

Hipofiz Bezinin Salgıladığı Hormonlar ve Sebep Olduğu Hastalıklar

Akromegali: Orantısız büyüme anlamına gelmektedir. Büyüme hormonunun aşırı salgılanması ile gerçekleşir. Hipofizin ön lobundan salgılanan büyüme hormonu sebep olmaktadır.

Jiganizim: Devlik anlamına gelmektedir. Normal boyutların üç katına kadar oluşan büyümedir. Hipofiz bezinin ön lobundaki somoatotropik hormonun normalden çok fazla salgılanması ile oluşmaktadır.

Cushing Hastalığı: Hipofiz bezinin üst tarafını tutan bir urdur. Hipofiz bezinin çalışma düzenini bozar. Hiperkotisizm (glikokortikoit) hormonunun aşırı salgılanması sonucu oluşur.

Hipofiz bezinin ön lobunun kısmi veya tam yetmezliği: Hipofiz bezlerinin yeteri kadar kan dolaşımına sahip olmamasından dolayı oluşan doku ölümüyle veya ur oluşumu ile oluşan bir hastalıktır.

Hipofiz bezinin arka lobunun yetersizliği: Şekersiz şeker hastalığı olarak bilinir. Aşırı sıvı tüketimi ve susuzluk hissi ile ortaya çıkar.

Tiroit Bezi: Gırtlağın ön kısmında bulunur. Tiroksin ve kalsitonin adında iki hormon salgılar. İyot eksikliği ile guatr hastalığı ortaya çıkarken, tiroksinin az salgılanması ile çocukta kretinizm, erişkinde miksodema hastalığı ortaya çıkmaktadır. Parathormonun az salgılanmasıyla paratroid hastalığı ortaya çıkmaktadır.

Epifiz Bezi: Epifiz bezi hastalıkları urlardır. Hipofiz bezi yetmezliği ve aşırı çalışması ile oluşan urlar söz konusudur.

Böbrek Üstü Bezleri: Bilinen ve tanımı yapılmış en belirgin hastalığı kortizol ve aldosteron hormonun yetersiz salgılanması ile oluşan addison hastalığıdır.

Pankreas: Bilinen en önemli hastalığı şeker hastalığıdır. Pankreasın salgıladığı insülinin eksik salgılanmasıyla oluşur. Doğru tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa