Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Obezite


Obezite Ne Demektir?

Obezite, artık halk diline de iyice yerleşmiş tıbbi bir terimdir. İnsan vücudunda meydana gelen aşırı kiloluğu ifade eden bu kavramın halk dilindeki karşılığı ise şişmanlıktır. Resmi tanımlara bakıldığında metabolizmanın kronik bozukluğu olarak ifade edilen bu durum tedavisiz bir rahatsızlık kesinlikle değildir. Aşırı ve dengesiz beslenme ile vücuda fazla olarak alınan enerji miktarı yağ olarak depolanmaktadır.

Şişmanlık, yağ hücrelerinde meydana gelen değişiklikler dikkate alınarak da tanımlanabilmektedir. Bu tanım ve kavramlar şunlardır:

Hipertrofi: Beslenme bozukluğu nedeni ile vücudun belirli bölgelerine yığılan yağların bu duruma gelmesinin nedeni yağ hücrelerinin çaplarının büyümesidir. Yağ hücrelerinin çapında meydana gelen bu yağlanmanın adına hipertrofi denilmektedir.

Hiperplazi: Vücutta oluşan yağların hücre sayısının artışı ile oluşmasına verilen isimdir.

Çocuk Obezite

Şişmanlık olarak bildiğimiz obetize çocukluk döneminde olan insanlarda ve yetişkin insanlarda görülmektedir. Yetişkin çağına obezite olarak girmiş veya yetişkin evrelerinde obezite olmuş kişilerin %30’unun çocukluk döneminde de obezite olduğu ispatlanmıştır.

Çocuk obezite olarak tanımlanan durum Sağlık Bakanlığı tarafından kronik hastalıklar sınıfında sayılmaktadır. Tam bir iyileşme halinin olmadığı şişmanlık rahatsızlıklarında doğru yöntemlerle zayıflama gerçekleştirilmediği taktirde yeniden kilo almanın sıkça görüldüğü belirtilmektedir. Doğru yöntemler kullanılsa bile sürekli olarak tekrarlanmadığı taktirde yeniden kilo alma gerçekleşmektedir. Bu nedenle çocuk obezite rahatsızlığı olan çocukların kilolarının zayıflatılması için uygulanacak programların kilo kaybını azar azar gerçekleştiriyor olması gerekmektedir. Eğer bu kurala uyulmazsa büyüme de tehlikeli bir sürece itilmiş olacak ve normal bir büyümenin gerçekleşmesi engellenecektir.

Obezitelerine Eksojen Obezite Nedir?

Obezite yetişkinlerde birçok hastalığın tetiklediği bir komplikasyon olarak ortaya çıkabilirken çocuklarda genellikle herhangi bir başka rahatsızlığa bağlı olmadan oluşmaktadır. Herhangi bir etkene ve hastalığa bağlı olarak gelişmeyen çocuk obezitelerine eksojen obezite denilmektedir.    

Belirtileri Nelerdir?

Çocuk obezitenin belirtileri bazı bacaklarda ağrı, yakınma, bundan kaynaklanan hareket azlığı, nefes darlığı, yorgunluk olarak ortaya çıkmaktadır. Yeni doğmuş çocukta kilo önemli bir veri değildir. Çocuk ilk doğduğunda normal ağırlıkta olabilmektedir. Çocuk obezitenin etkin ve doğru tedavisini yapabilmek için uygun bir diyet programına ulaşılabilecek uzman diyetisyenden yardım almak gerekmektedir.

Bilgilendirme amaçlıdır.