
Hastaların evde bakımı günümüzde önemli sorunlardan birini teşkil etmektedir. Bu konuda yardımcı olabilecek birçok kuruluş günümüzde mevcuttur. Devletten, belediyelere ve özel kuruluşlara evde sağlık hizmeti veren birçok kurum vardır.
Evde sağlık hizmetleri teşhis ve tedavi sonrası bakım döneminde ya da kronik bir hastalığın takip edilmesinde ihtiyaç sahiplerine kendi ortamlarında yani ikamet ettikleri alanda sağlık hizmetlerinin verilmesi işlemine denilmektedir. Bu hizmete kişi herhangi bir sağlık sorunu yokken koruyucu sağlık ve tetkik hizmetleri için dahi ihtiyaç duyabilmektedir.
Evde sağlık hizmetlerinin temel amacı günlük yaşam koşullarını minimum etki ederek en doğru tedaviye erişme yoluyla hastalığın ve yetersizliğin yol açtığı etkileri en aza indirmek ve bunu yaparken yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu sağlık hizmeti aynı zamanda evde kalmayı tercih eden ve tedavisi süren, bakımı devam eden, ancak yakın aile çevresi veya arkadaşları tarafından bakımı gerçekleştirilemeyen kişiler için de gereklidir.
Evde sağlık hizmetlerinin özel kuruluşlar için aşamaları aşağıdaki gibidir:
Hasta ve yakınlarının özel hemşirelik ve bakım destek personeli talebi özel hemşire ve evde sağlık hekimi tarafından değerlendirmesi yapılır. Değerlendirme sonucuna bağlı olarak olumlu bir karar çıkarsa deneyimli hemşire ataması yapılarak hizmet süreci başlatılır. Bu hizmete bağlı olarak deneyimli hemşire 12 saat veya 24 saat olarak hasta bakım ve takibini sürdürürler. Bu süreç boyunca hasta verileri merkezi bilgi sistemine aktarılır ve burada kayıt altına alınır. Hizmet süresinde hasta haftalık olarak süpervizör hemşire ve evde sağlık hekimi tarafından ücretsiz olarak ziyaret edilerek hasta ve çalışanların ihtiyaç ve memnuniyetleri belirlenir.