
Günümüzde sosyal olarak değer verilen konulardan biri de evde verilen sağlık hizmetleridir. Devlet, belediye ve özel kuruluşlar evde sağlık hizmetlerini yerine getirmektedirler. Özellikle hasta ve tedavisi süren kişiler de evde sağlık hizmeti büyük önem taşımaktadır.
Evde sağlık hizmetleri teşhis ve tedavi ertesi bakım döneminde veya kronik bir hastalığın takip edlmesinde ihtiyaç sahiplerine ikamet ettikleri alanda sağlık hizmetlerinin verilmesi işlemine verilen addır. Bu hizmete kişi herhangi bir sağlık sorunu yokken dahi koruyucu sağlık ve tetkik hizmetleri için dahi ihtiyaç duyabilmektedir.
Evde sağlık hizmetlerinin temel amacı günlük yaşam koşullarını minimum etki ederek en doğru tedaviye erişme yoluyla hastalığın ve yetersizliğin yol açtığı etkileri en aza indirmek ve bunu yaparken yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu sağlık hizmeti aynı zamanda evde kalmayı tercih eden ve tedavisi süren, bakımı devam eden, ancak yakın aile çevresi veya arkadaşları tarafından bakımı gerçekleştirilemeyen kişiler için de gereklidir.
Evde sağlık hizmetlerinin görüntülem kısmında yer alan işlemler:
– EKG: Kalbin elektriksel aktivitesinin özel kâğıtlara yazdırılma işlemine elektrokardiyografi (EKG) denilmektedir. Kalbin elektriksel aktivitesi deriye yerleştirilen küçük metal diskler (elektrotlar) vasıtasıyla ölçülmektedir. Elektrotlar hastanın göğsüne, kollarına ve bacaklarına yerleştirilmektedir. Elektrotlar, elektriksel aktiviteyi kağıt üzerindeki şekle dönüştüren cihaza bağlanmaktadır. Kağıt üzerindeki bulgular da hekimler tarafından değerlendirilmektedir. EKG kalp genişlemesi, kalp büyümesi, kalbe giden kan miktarındaki azalma, yeni veya eski kalp hasarları, kalp ritim problemleri ve değişik kalp ve kalbi saran zar hastalıkları hakkında önemli bilgiler verebilmektedir.
– Kalp Elektrosu: Kalp elektrosu kalbin çalışırken oluşturduğu elektriğin ölçülmesi ve yazdırılması demektir. Kalpten gelen pozitif ve negatif akımlar manyetik alanda kuvvetlendirilerek dönen bir kağıda aksettirilmekte ve birtrase yani grafik elde edilmektedir…
Kalp elektrosunda ancak; kalbin büyüyüp büyümediği, kansız kalıp kalmadığı, yük altında olup olmadığı, ritm bozuklukları ve kalp bloklarının türleri anlaşılabilir. Dolaşım sistemini ve kalbin fonksiyonlarını anlamak için başka klinik ve laboratuvar bulgularıda gerekmektedir.
– Akciğer Filmi: Halk arasında “Akciğer Filmi” diye tanımlanan akciğer grafisi çoğunlukla göğüs hastalıklarında temel tanı aracı olarak kullanılmaktadır. Öksürük, rahat nefes alamama, ciğerlerde batma gibi nedenlerden dolayı doktora gittiğinizde hemen akciğer filmi istenir. Özellikle sigara içenlerin bu tür şikayetlerinde akciğer filmi daha fazla istenir. Standart akciğer grafisi ile akciğer kanseri, pnömoni, bronşektazi, akciğer absesi, akciğer kisti, plörezi, pnömotoraks ve daha birçok akciğer hastalığının tanısı konulabilir. Ayrıca bu görüntüleme yöntemiyle akciğerler dışında kalp, göğüs duvarının yumuşak dokusu ve kemik yapıya ait hastalıklar da teşhis edilebilir
Standart akciğer grafisi 2 yönlü olarak çekilir. Düz akciğer grafisinde kalbin ve diyaframların arkasında kalan lezyonlar, yan grafi ile görüntülenir. Standart akciğer grafisi; göğüs hastalıkları polikliniklerine yukarıdaki şikayetlerle başvuran hastaların çoğunluğunda istenen ilk basamak görüntüleme yöntemidir.