
Birçoğumuz kısa vadede bir doktora görünmeyi düşünmeyiz. Çoğunlukla bir sorunumuz olmadıkça yani medikal bir sorun olabileceğini düşündüğümüz belirtileri göstermedikçe doktora gitmekten kaçınırız. Kafamızdaki doktor terimi bile çocukken oraya yerleştirilmiştir. “Doktor biz hastayken bizi tedavi eder.” Aslında durum pek de öyle değil.
Checkup Nedir?
Checkup, bir “sağlıklı insan”ın bir “hasta”ya dönüşmesini önleyici ve eğer bir hastalığın başlangıcı görülürse bunu tanılayıcı, baştan aşağıya insan taramasıdır. İngilizcede yaygın olarak “kapsamlı fiziki muayene” olarak kullanılan checkup, hastalıklarda erken teşhis ve müdahale imkânı sağlar. Birçoğumuz tamamen sağlıklı hissetmemize rağmen belirtileri olmadan ilerleyen bir hastalığımız olabilir. Uzmanlar her bireyin, özellikle 40 yaş üstü bireylerin senede en az bir kere checkup yaptırmasını önerir.
Checkup’ ın faydaları nelerdir?
Rutin bir şekilde checkup yaptırmak herkes için çok önemlidir. Özellikle bazı kategorilere dâhil olan kişiler için checkupların önemi daha da yüksektir. Kronik rahatsızlıkları olanlar, karışık bir sağlık geçmişi olanlar veya genetik olarak sağlıklı bir aileye sahip olmayanlar önemli bir risk grubundadırlar. Tabii ki her yaştan insan için senede bir kere vücudunda neler olup bittiğini bilmek iyi bir fikirdir.
Checkuplar potansiyel sağlık sorunlarını ortaya çıkarmakta en önemli yollardan biridir. Hastalıklar ne kadar erken teşhis edilirlerse o kadar çabuk müdahale edilir ve bu durum yaşam kalitesi etkilenmeden sağlık sorunlarından kurtulmayı mümkün kılar. Checkuplar sadece sağlık sorunlarını bulmazlar aynı zamanda vücut değerlerinizi ölçerek nasıl bir diyet uygulamanız gerektiğini de size detaylı olarak açıklayabilirler. Örneğin kolesterol değerleriniz (kandaki yağ oranı) yüksek çıkarsa doktorlarınız size belirli yiyeceklerden uzak durmanız gerektiğini belirtirler.
Checkup’a nasıl hazırlanılır?
Öncelikle randevunuza gitmeden önce eğer ilaçlar alıyorsanız onların bir listesini hazırlayın. En ufak bir rahatsızlığınızı ve sorunuzu sormayı ihmal etmemek için onları bir kenara not alın. Yemek rutininizin bir listesini çıkarın. Adım adım tüm yediklerinizi yazmasanız da yiyecek türlerini genelleyebilirsiniz. En az 12 saat boyunca bir şey yemeden gelmeniz kan değerlerinizin doğru ölçülebilmesi için önemlidir. En önemlisi randevunuza geldiğinizde doktorunuzdan hiçbir şekilde çekinmemenizdir. Unutmayın doktorunuza söylediğiniz her şey sizin ve onun arasında kalacaktır. O sizin sağlıklı yaşamanız ve zinde kalmanız için orada sizinle beraberdir.
Checkup neleri kapsar?
Lifemed bünyesinde bir checkup çeşitli aşamalara sahiptir. Seçilen programa bağlı olarak değişiklikler gösterse bile bir checkup ana hatlarıyla şunları kapsar;
- Laboratuvar tetkikleri
- Dâhiliye muayenesi
- Radyolojik tetkikler
- Fiziksel Muayene
- Tıbbi Süreç üzerine konuşulması ve sonuçların değerlendirilmesi