Bilgi Al

Sizi arayarak detaylı bilgi verebiliriz. Formu doldurun sizi arayalım.

Kemik Yoğunluğu Ölçümü

Kemik Yoğunluğu Ölçümü Nedir?

Kemik kırılganlık riskini belirlemek amacıyla Kemik Dansitometreyi, farklı bir klinik neden yok ise menopoz öncesi dönemden başlayarak çektirmenin yararı biliniyor. Nedensiz kemik kırıkları ile hareketsiz bir yaşam tarzı olanların yanı sıra, kortizon gibi ilaçları uzun süredir kullanan, böbrek yetersizliği, diabet, guatr hastalığı olanların Kemik Dansitometri yaptırması önerilir.

Erken tanı “kemik dansitometrisi” adı verilen kemik yoğunluk ölçümleri ile yapılabilir. Diğer hastalıkların ayrımında ve kemik yıkım hızının tespiti ile en uygun ilacın seçiminde kan ve idrar tetkikleri de yardımcıdır. Hastalar için hiçbir zararı görülmemiştir. Hasta bir masaya yatar ve hareketli bir kamera ile ışın kaynağı vücut üzerinde gezinerek sonuçları sistemin bilgisayarına aktarır. Ölçüm süresi uygulanacak yöntem ve makine cinsine göre değişse de ortalama 8 – 10 dakikada tüm işlemler bitmektedir.

Günümüzde geliştirilmiş birçok yöntem olmasına karşın hekimlerin hastaları dinleyerek muayene yaptıkları klinik değerlendirmeler ve doldurulacak risk testi formları hastalığın anlaşılmasında en önemli basamaktır. Ayrıca kemik kaybının derecesini anlamak için bazı laboratuvar analizlerine başvurulmaktadır. Bu amaçla idrarla atılan kalsiyum miktarının tespiti, serumda kemik yapım ve yıkım testleri kullanılmaktadır.

Daha fazla bilgi almak için çağrı merkezimizle iletişime geçebilir veya randevu alabilirsiniz.