Genetik Testler Nelerdir?
Bilindiği gibi kanser genetik bir hastalıktır, yani gen değişikliği ile hücre değişikliği oluşur, sonrada hücreler önce yerel sonra kan ve lenf damarlarına yayılırlar. Bu gen değişikliği bazen doğuştan (Herediter kanserler) bazende sonradan risk etmenlerin etkisi ile (Edinsel-çevresel) olmaktadır. Önceleri sayı ve miktar olarak az olan genetik değişiklikler zamanla zincirleme artmaktadır. Bu da kanser kütlesi içinde yeni tip hücre grupları oluşturur ve ilaç direnci-hassasiyeti veya organ metastazı kabiliyeti vs özellikler kazandırır. Son 20 yılda genetik değişikliklerin özellikleri yüksek çıktılı teknolojilerle rahat anlaşılabilmektedir.
2000 yılının 1. dekadında insan genom projesi ile tüm genlerin sekans analizi yapılmıştır. Buna paralel kanser kitlesi veya hücrelerindeki genetik değişikliklerin tipi ve fonksiyonları giderek daha iyi anlaşılmış ve yaygın bir şekilde hasta pratiğine tanı ve tedavi için girmiştir.
Ülkemizde gelişmiş batı ülkelerininden bu teknolojileri hızlı almaktadır. Aşağıda onkoloji ünitemizde yapılan genetik teslerin adı ve önemi sıralanmıştır.
Mutasyon Tarama Testleri Nedir? Ne İçin Yapılır?
- BRCA1 mutasyon tarama testi: Genç yaş ve aile hikayesi kuvvetli meme ca hastalarında ailevi risk tanımlanmasında.
- K-ras mutasyon tarama testi: Kolon kanserinde anti-EGFR tedavisinin yapılıp yapılmayacağı kararının verilmesinde ve Akciğer kanserinde EGFR-TKI hedefe yönelik tedavisi ilaçlarından fayda elde edilip edilmeyeceğinin ön tahmininde.
- EGFR gen mutasyon tarama testi: Akciğer kanserinde kemoterapiye gerek olmadan ondan daha etkili hedefe yönelik tedavinin seçiminin karar verilmesinde.