Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Arpacık Nedir? Sebep ve Belirtileri Nelerdir?


Arpacığa genelde stafilokoksal bakteriler sebep olur. Bu bakteriler genellikle burunda bulunur ve burnunuzla temastan sonra gözününe dokunmanız arpacığa davetiye çıkaran bir durumdur...

Arpacık Nedir?

Arpacık; göz kapağında görülen, genellikle şişlik ve kaşıntı haliyle belli olan, kirpik diplerinin fazla yağ veya bakteri benzeri sebeplerden dolayı tıkanıp iltihaplanması sonucu oluşan sorundur. Yani kirpik diplerinin enfeksiyon kapması sonucu oluşan küçük şişliklere arpacık adı verilir.

 

Çoğu kez sorun yaratmaz ve görme işlevlerini etkilemez. Özel bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçer. Ağrı, acı ve kaşıntı gibi semptomlar gözlemlense de en fazla 1 hafta içerisinde göz kapağı ve kirpikler eski halini alır. Arpacık genelde göz kapağında olur ve dışarıdan görülebilecek bir şişlik yapar ancak bazı durumlarda iç kapakta da arpacık sorunu yaşanabilir.

Arpacığa genelde stafilokoksal bakteriler sebep olur. Bu bakteriler genellikle burunda bulunur ve burnunuzla temastan sonra gözününe dokunmanız arpacığa davetiye çıkaran bir durumdur. Kandaki yağ oranını fazlalığı da bu duruma sebep olabilir çünkü arpacık yağ bezelerinin tıkanması sonucunda oluşan bir enfeksiyondur. Kronik göz hastalığı olan kişilerde de arpacık sorunları görünme riski yüksektir. Vitaminler ve mineraller vücudun bağışıklık sistemindeki koruyucularıdır. Bazı durumlarda vitamin ve mineral eksikliğine bağlı olarak da arpacık sorunları görülebilir. Ayrıca kadınlarda makyaj malzemelerinin paylaşılması, ağır göz makyajı ve yatmadan önce makyajın iyice temizlenmemesi gibi sebeplerden dolayı da arpacık sorunu görülebilir.

 

Beden sağlığının bozuk olması ve bağışıklık sistemindeki sorunlar yüzünden birçok hastalığa maruz kalındığı gibi arpacık da bu sebeplerden dolayı oluşan bir sorundur. Arpacığa sebep olacak diğer etmenler de vardır.

Bunlar;

  • Ergenlik dönemi
  • Göz temizliğine önem vermeme
  • Cilt hastalıkları
  • Stres
  • Yağlı beslenme
  • Bağışıklık sistemini zayıflatan ürünler kullanma
  • Fiziksel sebepler
  • Alerjik durumlar

Arpacık Nasıl Önlenir ve Tedavisi Nedir?

Arpacık mutlaka her insanın başına gelen bir durumdur. Göz temizliğine özen göstermeniz, kirli ellerle gözlerinize dokunmamanız ve kirli havlu, mendil gibi ürünlerle gözlerinizi temizlemekten kaçınmanız arpacık oluşmasını önleyebilecek yöntemlerdir. İlaç tedavisi sayesinde hem göz etrafındaki bağışıklık artırılabilir hem de oluşabilecek sorunlar başlangıç seviyesinde önlenmiş olur.

Eğer ciddi bir göz hastalığınız varsa bir uzmana başvurmanızda fayda vardır. Çünkü her hastalıkta olduğu gibi bu durumda da bir uzmana başvurmak ilk tercih edilmesi gereken yöntemdir. Arpacık ilk evreleri doğru tedavi edildiğinde bir daha oluşmayacak şekilde önlenebilir.

Doktora danışmadan uyguladığınız tedaviler sayesinde geçti sandığınız arpacık göz kapağı içerisinde yer edinebilir ve dokulara zarar vererek vücutta başka enfeksiyonlara da sebep olabilir. Bu yüzden uzmanlar eşliğinde tedavi uygulamanız önemlidir. Arpacık göz ve görme için bir sorun teşkil etmez, ancak tedavi edilmezse ve göz temizliğine önem verilmezse sıkıntılı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Geçmeyen, sürekli tekrar eden ve sorun teşkil eden arpacık sorunlarında ameliyat tedavisine başvurulabilir. Ancak bilinmesi gereken en önemli şey arpacık tedavisinde en önemli şey göz temizliği ve sağlam bir bağışıklık sistemidir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
20 Ekim 2015 Salı - 11:33

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa