Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Elektroensefalografi Nedir?


Elektroensefalografi ya da EEG, beyin dalgaları aktivitesinin elektriksel yöntemle izlenmesini ölçen

Elektroensefalografi ya da EEG, beyin dalgaları aktivitesinin elektriksel yöntemle izlenmesini ölçen yöntemdir. Uygulama amacı uyku ve uyanıklık durumundaki hastanın saç derisine yerleştirilen elektrotlar aracılığı ile beyindeki elektrik sisteminin incelenmesi ve elde edilen elektrik dalgalarının yazılı dökümünün alınmasıdır. Çıkan sonuç Uzman Nörologlar tarafından değerlendirilir. Bu işlem radyasyon içermediği için hamileler ve tüm yaş grupları faydalanabilir.

EEG Çekimi Neden Yapılır?

Bazı hastalıklar beyindeki elektrik sisteminin bozulmasına neden olur. Bu anne karnında ya da sonrasında oluşan hasarlar kaynaklı da olabilir. Genelde EEG çekimine en fazla ihtiyaç duyulan hastalık Epilepsidir (Sara). EEG çekimi ile hangi bölgede aksama olduğu tespit edilir ve gerekli tedavi başlatılır. EEG çekimi istenen başlıca rahatsızlıklar şöyle sıralanabilir.


  • Epilepsi şüphesi (Baygınlık, Havale, Şuur Kaybı..)

  • Ensefalit (Beyin İltihabı)

  • Uyku ve davranış bozuklukları, sinirsel rahatsızlıklar

  • Baş ağrısı

  • Çeşitli nedenlere bağlı gelişen durumlarda beyin fonksiyonlarının gözlemlenmesi

  •  

EEG Nasıl Çekilir Nelere Dikkat Edilmelidir?

EEG çekimi öncesi hastaya saçlarının temiz olması önerilir, baş bölgesinin çeşitli yerlerine yaklaşık 23 küçük elektrot yerleştirilir. Uykuda çekim yapılacak ise uzman kişiden kaç saat uykusuz olarak gelineceği öğrenilmelidir, genel olarak uykusuz gelinmesi sonuçları olumlu yönde etkilemektedir. Çekim esnasında hareket etmemek, baş ve boyun kaslarının esnek olması önemlidir. Bu durum uzanarak ya da oturarak da sağlanabilir. Uzman bir tekniker tarafından yönetilen işlem esnasında teknikerin komutlarına uymak önemlidir. Çekime tok olarak gelinmesi önerilmektedir. Uyanık olarak yapılan çekimler normalde 20 dakika, uykuda yapılan çekimler 3–4 saat kadar sürmektedir. Süre, duruma göre değişkenlik gösterebilir. Bebeklerde uyurken çekim yapılması tercih edilir, elektrotlar uyuduktan sonra yerleştirilir. Bebek anne kucağında en sakin ve rahat hissettiği sırada bu işlem yapılabilir. Bu uygulama esnasında hastaya elektrik verilmesi gibi bir durum söz konusu değildir, oldukça rahat yapılan acısız bir işlemdir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
12 Şubat 2015 Perşembe - 10:52

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa