Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Kemoterapi Sırasında Gebelik


Kemoterapi sırasında gebelik bazı kadınların başına gelen durumlardan biri olmaktadır. Bu nedenle tedavi

Kemoterapi sırasında gebelik bazı kadınların başına gelen durumlardan biri olmaktadır. Bu nedenle tedavi süreci devam ederken bir kadının gebe kalması mümkündür. Genelde kemoterapi tedavisi, kadın ve erkekte çocuk yapma yeteneğini yok etmektedir. Ancak bu durum kullanılan her ilaç için geçerli değildir. Bazı ilaçlar, çocuk yapma yeteneğine etki etmemekte ve çiftler tedavi anında dahi bebek sahibi olabilmektedir.

Kemoterapi tedavisinde gebelik nasıl olur?

Kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlar genel olarak erkek ve kadında çocuk sahibi olma özelliğini ortadan kaldırmaktadır. Ancak bazı ilaçlar bu özellik üzerinde herhangi bir etki oluşturmamakta ve çiftler kemoterapi tedavisi anında dahi çocuk sahibi olabilmektedir. Tedavide kullanılan ilaçlar nedeniyle anne karnındaki çocukta bazı kusurların meydana gelmesi mümkündür. Bu nedenle genelde tedavi sürecinde gebe kalınması tavsiye edilmemektedir. Gebe kalmamak için tedavi süreci devam ederken doğum kontrolü uygulamak mümkündür. Fakat yapılan doğum kontrolü için hap ya da spiralin tercih edilmemesi önerilmektedir.

Diğer yandan kemoterapi tedavisi sırasında doğum yapan kadının çocuğunu emzirmesi tavsiye edilmemektedir. Bunun nedeni annenin aldığı ilaçların yan etkilerinin bebeğe geçme riski olmasıdır. Bebeğin istenmeyen yan etkiler kalmaması adına emzirme yapılmaması ve emzirme işlevi için alternatif çözümlerin üretilmesi uzmanların anneler için verdiği tavsiyeler arasında yer almaktadır.

Genel olarak kemoterapi tedavisi alırken hamile kalınmaması özellikle bebeğin açısından önemli bir konumda yer almaktadır.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 6 kez değerlendirilmiş ve ortalama 3 yıldız verilmiş.
31 Ekim 2013 Perşembe - 12:35

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa