Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Mimik Çizgilerinin Giderilmesi Uygulaması Nedir?


Mimik çizgilerinin giderilmesi hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Dr. Utkan KIZILTAÇ'ın hazırladığı blog yazısını inceleyin ve hemen randevu alın.

Mimik çizgilerinin giderilmesi ‘’Clostridium Botulinum’’ adlı bakteri tarafından üretilen protein yapıda bir toksindir. Yedi farklı tipi olan (A-G) bu toksinlerden mimik çizgilerinin giderilmesi için kullanılan toksin, A tipi laboratuvar  ortamında saflaştırılıp kozmetik işlemlerde kullanılmaktadır. Mimik çizgilerinin giderilmesi uygulamasında kullanılan ilaç kozmetik amaçlı kullanım için FDA onayını 1989’da ilk olarak kaş arası çizgiler için almıştır ve 1999 yılından beri bu amaçla yaygın olarak kullanılmaktadır.

Mimik çizgilerinin giderilmesi uygulamasının etki mekanizması ve süresi nedir? 

Mimik çizgilerinin giderilmesi enjekte edildiği bölgede, kas ve onu uyaran sinir iletim sisteminde görev alan asetilkolin maddesinin salınmasını engelleyerek,  geçici bir süre (3-6 ay) kas kasılma şiddetinde hafiflemeye neden olarak etki göstermektedir. 

Mimik Çizgilerinin Giderilmesi
 

Mimik çizgilerinin giderilmesi kozmetik olarak hangi bölgelerde kullanılmaktadır? 

Mimik çizgilerinin giderilmesi uygulaması kozmetik amaçlarla yüz ve boyunda mimik çizgilerini hafifletip gidermek, koltuk altı, el içi ve ayak tabanında aşırı terlemeyi gidermek amacıyla kullanılmaktadır. 
Daha ayrıntılı bahsedecek olursak : 
Alın ve kaş arası mimik kırışıklıkları
Kaşların kaldırılması 
Göz çevresi kırışıklıkları (kaz ayakları)
Burun üzerindeki tavşan çizgilerinin giderilmesi 
Burun ucunun kaldırılması
Burundan ağıza doğru inen nazolabial çizgigilerin yumuşatılması 
Dudak üzeri barkod çizgileri (smoker lines)  yumuşatılması
Boyun bölgesi kırışıklıkları- boyun çene hattı belirginleştirme ( nefertiti lift) 
Gülerken üst dudağın görünmesi ( gummy smile) 
Çene sıkma ve alt yüzün incelmesi amacıyla çene kası (massetter) içerisine enjekte edilir
Koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı terlemeleri
 

Mimik çizgilerinin giderilmesi ile oluşmuş tüm çizgiler tamamen açılır mı?

Hayır. Sadece mimik hareketiyle oluşan çizgileri tamamen yok edebilmektedir. Fakat mimik kaslarının çalışmadığı durumda da görünür olan derin oturmuş çizgilerin tedavisinde tek başına yeterli gelmeyebilir. Bu sebeple dolgu ya da dermal bağ doku artırımını sağlayan tedavilerle birlikte uygulanması gerekebilmektedir. 
 

Mimik çizgilerinin giderilmesi ağrılı bir işlem mi ? 

Hissedilen ağrı şiddeti hastalar arasında değişkenlik göstermektedir. İşlem öncesi cilde uygulanan anestezik kremler ile işlem sırasında hissedilen ağrı minimuma indirilir. İşlem sonrası ağrı hissedilmesi çok nadir görülen bir durumdur.

Mimik Çizgilerinin Giderilmesi


Yan etkileri varmıdır ?

Mimik çizgilerinin giderilmesi işlemi yan etkisi yok denecek kadar az olan bir tedavidir. Yaşanan yan etkilerin bir kısmı hasta kaynaklı bir kısmı da uygulayıcı kaynaklı olabilmektedir. İşlemin gerekli eğitimi almış ilgili branş hekimleri tarafından uygulanması olası bir yan etkinin görülmemesi için önemli kriter olarak karşımıza çıkmaktadır.
 

Kimler mimik çizgilerinin giderilmesi uygulamasını yaptırabilir? 

Mimik çizgilerinin giderilmesi uygulamasının hasta için uygun ve gerekli olup olmadığına hastayı ayrıntılı değerlendiren bir uzman hekim karar vermelidir. Mimik çizgilerinin giderilmesi uygulaması hasta için doğru işlem mi, hastanın esas ihtiyacı nedir, mimik çizgilerinin giderilmesinin yapılmasına engel teşkil eder bir durum var mıdır gibi sorular cevaplanmalıdır. İşlemin uygulanmasına engel durumlar teşkil etmeyen herkese cilt gençleştirme uygulanabilir.  
 

Kimler mimik çizgilerinin giderilmesi uygulamasını yaptıramaz- yaptırmamalı?

Ürünün içerisindeki herhangi bir maddeye bilinen allerjisi olan hasta
İnek sütü allerjisi olan hasta 
Cilt gençleştirme uygulanacak bölgede aktif enfeksiyon varlığı
Gebeler, emzirenler ve 12 yaş altı çocuklar
Kas-sinir sistemi hastalığı tanısı olanlar
Cilt gençleştirme ile etkileşime girebilen ilaçlar kullanan hastalar. (Son dönemde covid-19 tedavisinde sıkça kullanılan hidroksiklorokin içeren ilaç cilt gençleştirme uygulamasında kullanılan ilaç ile etkileşim göstermektedir.)
 

Mimik çizgilerinin giderilmesi uygulaması, cilt yenilemede kullanılan diğer tedavilerle birlikte uygulanabilir mi?

Mimik çizgilerinin giderilmesinde kullanılan mezolift, radyofrekans vb. uygulamalar ve lazerler cilt gençleştirme uygulamasının etkisini azaltabilmektedir. Bu sebeple mimik çizgilerinin giderilmesi uygulaması cilt yenileme tedavilerinden 3-4 hafta sonra uygulanması uygun olacaktır.  Dolgu uygulamaları ile mimik çizgilerinin giderilmesi uygulaması birlikte uygulanabilmektedir.

Mimik Çizgilerinin Giderilmesi
 

Mimik çizgilerinin giderilmesi ile ilgili yanlış bilinenler

a. Mimik çizgilerinin giderilmesinde kullanılan toksin bir yılan zehiridir: hayır bir bakteriden üretilen toksindir
b. Mimik çizgilerinin giderilmesi etkisi geçtikten sonra kırışıklıkların miktarında artış olur: aksine kırışıklıklarda azalma gözlenir. 
c. Mimik çizgilerinin giderilmesi işlemi sonrası yüzde şişme, kaşlarda çok fazla kalkma olur: Mimik çizgilerinin giderilmesi işleminin yüze hacim verme gibi bir özelliği bulunmamaktadır. Kaşların şekli uygulayıcının ve hastanın ortak kararına göre istendiği oranda kaldırılır yada mevcut şekli korunabilir. 
d. Yüz ifadesi tamamen kaybolup donuk bir ifade oluşur: dengeli ve gerekli miktarlarda yapılan mimik çizgilerinin giderilmesi uygulaması sonrası ifadede bozukluk yada donukluk oluşmamaktadır. İstenirse hastanın mimik hareketleri korunarak da mimik çizgilerinin giderilmesi uygulaması yapılabilir.

Uzm. Dr. Utkan KIZILTAÇ
 
Utkan Kızıltaç

Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 2 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
02 Eylül 2020 Çarşamba - 13:42

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa