Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Onkoloji Ne Tür Hastalıklara Bakar?


Oldukça geniş kapsamlı bir alan olan onkoloji en basit anlatımıyla vücutta kontrol dışı çoğalarak oluşan tümörlerin araştırılarak, yok edilmesiyle ilgilenen bir bölümdür...

Oldukça geniş kapsamlı bir alan olan onkoloji en basit anlatımıyla vücutta kontrol dışı çoğalarak oluşan tümörlerin araştırılarak, yok edilmesiyle ilgilenen bir bölümdür. Latince kökenli bir kelime olup, oncos şişlik ve logos bilim anlamına gelmektedir. Genellikle bu bölümde kanser hastalarının hastalıklarının tanı ve tedavisi ele alınır. Onkolojiyle uğraşan bilim insanlarına onkolog adı verilmektedir. Bu hekimler onkolojiyle ilgili araştırmalar yapmakta ve çalışmalar uygulamaktadır. Onkologlar, kanser ve kanser türevleri ile ilgilenmektedir. Kanserin oluşumunun nasıl olduğu, yapısı, neden olduğu, tanısı ve tedavisi dahil, cerrahi operasyonlar ile de uğraşmaktadır. Onkolojinin alt alanları da bulunmaktadır.

Onkolojinin Alt Alanları Nelerdir?

Onkolojinin birkaç tane olmak üzere çeşitli alt alanları bulunmaktadır. Jinekolojik onkoloji, radyasyon onkolojisi, cerrahi onkoloji, medikal onkoloji ve pediatrik onkoloji bu alt alanlar arasında yer alır. Onkolojinin alt alanlarından biri olan jinekolojik onkoloji, kadınların üreme organlarında oluşan serviks ve rahim kanseri gibi çeşitli kanser hastalıklarının tedavisiyle ilgilenmektedir.

Radyasyon onkolojisi ise, radyoterapi konusunda uzmanlaşılan alandır. Biyopsi yapılması gerekiyorsa ya da tümörün çıkartılması için ameliyat gerekliyse, bu konuyla cerrahi onkoloji ilgilenmektedir. Kemoterapiyi düzenleyen ve uygulayan birim ise, medikal onkolojidir. Kanser hastalığı çocuklarda meydana geliyorsa, bu konuyla pediatrik onkoloji ilgilenmektedir. Hastalığın tanı ve tedavisi doğrultusunda gerekli olan onkolojinin alt alanı tercih edilmektedir.

Onkoloji Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

Onkolojinin çeşitli hastalıkları tedavi ettiğini söylemek mümkündür. Lösemi, kemik kanseri, deri kanseri, karaciğer kanseri, böbrek kanseri, baş ve boyun kanserleri, bağırsak kanseri, lenf bezi kanseri yani lenfoma, meme kanseri, mide kanseri, multipl myelom, pankreas kanseri, testis kanseri, prostat kanseri, tiroid kanseri, rahim ağzı kanseri, safra yolu kanseri, rahim kanseri ve safra kesesi kanseri onkolojinin tedavi ettiği hastalıklardandır.

Günümüzde en çok kadınlarda görülen meme kanseri de onkolojinin tedavi ettiği hastalıklardan olup, kişiler belirtilerini kendileri de anlayabilmektedir. 1 cm. büyüklüğüne ulaşan kitle, kadınlar tarafından elle muayene edildiğinde tespit edilebilmektedir. Kitle sert, düzensiz ve pütürlü görünebilir. Kişiler de fark edebilir. En çok şekilde kalça, omurga kemikleri, akciğer ve karaciğere yayılabilmektedir.

Erkeklerde en çok görülen kanser tipi, prostat kanseridir. Nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Görülme sıklığı yüksektir. Deri kanserinden sonra, sıkça rastlanan kanser çeşididir. Kadınlarda görülebilecek rahim kanseri de onkolojinin alanına girmektedir. Teşhisten sonra tedaviye geçilebilir. Belirtilerine dikkat etmek gerekir. Ameliyat yapılabilir. Böbrek kanseri sigara içenlerde içmeyenlere oranla daha çok görülen bir kanserdir. Çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilir. Erken teşhis önemlidir. Teşhisten sonra tedavi gerçekleştirilebilir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 18 kez değerlendirilmiş ve ortalama 4 yıldız verilmiş.
02 Ekim 2017 Pazartesi - 14:36

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa