Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Onkoloji Nedir, Hangi Hastalıkla İlgilenir?


Kanserin oluşumu, tanısı, nedenleri ve tedavisiyle ilgilenen; kalıtımla ilişkisini inceleyen tıp dalıdır.

Kanserin oluşumu, tanısı, nedenleri ve tedavisiyle ilgilenen; kalıtımla ilişkisini inceleyen tıp dalıdır. Kanser, kötü huylu tümörleri ifade eder. Onkoloji Türkçe'de "kanserbilim" olarak ifade edilir. Hastaların takip ve tedavisinde cerrahi uzmanlar ile iş birliği yapılır.

Cerrahi onkoloji, tıbbi onkoloji ve radyasyon onkolojisi ortak çalışma ile hastanın tedavi ve takibini gerçekleştirir. Tıbbi onkoloji ilaç tedavisini, cerrahi onkoloji teşhis ve kanserli dokunun çıkarılmasını, radyasyon onkolojisi ise radyoterapi tedavisini üstlenir.

Onkoloji alt dallara ayrılmaktadır:


  • Jinekolojik Onkoloji: Kadın üreme organlarındaki kanserlerin tanı ve tedavisiyle ilgilenir.

  • Medikal Onkoloji: Kemoterapi ilaçları konusunda uzmanlaşılan alandır.

  • Pediatrik Onkoloji: Çocuklarda gözlemlenen kanserin teşhis ve tedavisiyle ilgilenen onkoloji alanıdır.

  • Radyasyon Onkolojisi: Radyoterapi alanında uzmanlaşılan alandır.

  • Cerrahi Onkoloji: Biyopsi işlemi ve tümörün çıkarılması için yapılan ameliyatları içeren onkoloji alanı.

Onkoloji ile Uğraşan Disiplinler

Cerrahi Onkoloji:

Cerrahi onkoloji, hastalığın teşhisinde ve kanserli dokunun çıkarılmasında rol oynar. Pek çok cerrahi disiplini içinde barındırır. Biyopsi ve ameliyatın kanserin yayılmasına sebep olduğu gibi yanlış bir inanış vardır ancak kanserin kesin tanısı için biyopsi çok önemlidir. Tümörden doku örneği alarak incelenmesi kanserin varlığını ve tipini saptamak konusunda önemlidir. Bu durum hastalığın yayılmasına ya da kötüleşmesine sebep olmamaktadır.

Tıbbi Onkoloji:

Cerrahi tedavi sonrası ya da ameliyat olamayacak kadar yaygın kanseri olan hastalarda tedavi kanser ilaçları ve radyoterapi ile sürdürülür. İlaçla tedavi bu gruba girer. (Çocuklarda Pediatrik Onkoloji)

Radyasyon Onkolojisi:

Kanserin radyoterapi ile tedavisini gerçekleştirir. Gelişmiş radyoterapi cihazları ile uygulanan bu tedavide amaç tümörlü bölgeyi sağlıklı dokulara zarar vermeden yok etmektir.

Kemoterapi

Kemoterapi, kanserin ilaçla tedavisi demektir. Medikal Onkolog ( Tıbbi Onkolog) tarafından gerçekleştirilir. Cerrahi tedavi ve ışın tedavisine eşlik eder ve tümör tedavisinin çok önemli bir parçasıdır. Kemoterapi, tümör hücrelerinin büyümesini önlemeyi veya öldürülmesini amaçlar. Bir kısmı ağızdan, çoğu damar yoluyla enjekte edilen ilaçlar tek başına veya birkaç ilacı içeren bir tedaviyle verilir. Kullanılan çeşitli ilaçların bir kısmı doğrudan tümörü etkileyen ve kanser ilacı olarak bilinen kemoterapötik(kimyasal) ilaçlar, hormonlar ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ilaçlardır. Bazı ilaçlar ise doğrudan tümöre etki eden ilaçların yan etkilerini gidermek amacıyla kullanılır. Amaç hastanın durumuna göre değişiklik gösterir.


  • Tümörü tam anlamıyla yok ederek hastayı sağlığına kavuşturmak için,

  • Tümörün büyümesini durdurmak için,

  • Tümörün yayılmasını engellemek için ya da

  • Sebep olduğu belirtileri en aza indirmek için uygulanabilir.

  •  

Bazı kanserli dokularda tek tedavi yöntemi kemoterapi iken diğerlerinde kemoterapi diğer tedavi yöntemlerine eşlik eder. Tedavi süresi ve sıklığı hastaya göre değişiklik göstermektedir. Günümüzdeki yöntemler sayesinde kanserin erken teşhis ve tedavi ile ortadan kaldırılması mümkündür. Etkili tedaviler sayesinde kanserli hastanın sağ kalım oranı oldukça yüksektir.

Hastalıkla mücadele konusunda hasta ve yakınları için psikolojik destek de etken bir rol oynamaktadır. Bu sebeple hastalığın giderilmesi konusunda umutlu olmak ve tedaviyi geciktirmemek büyük önem taşır.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 16 kez değerlendirilmiş ve ortalama 4 yıldız verilmiş.
13 Mart 2015 Cuma - 08:58

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa