Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Sporcu Sağlığında Ozon Terapi ve Mezoterapi


Ozon terapi uygulamaları seanslar şeklinde yapılır ve genellikle haftada 2 kez olmak üzere 8 seanslık kürler şeklinde uygulanır. Tamamen sağlıklı kişilerde ve anti ageing amaçlı uygulamalarda 6 seanslık kürlerde yeterli olabilmektedir.

Ozon terapi 20. Yüzyılın ikinci çeyreğinden itibaren uygulanmaya başlanmış, Almanya kökenli bir Tamamlayıcı Tıp uygulamasıdır. İlk uygulamalar askeri amaçlı personelin vital kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalardır. 4. çeyrekten itibaren de  özellikle İtalya, Almanya, İspanya gibi ülkelerde bir çok hastalığın destekleyici tedavisi amacıyla ciddi şekilde uygulanmaya başlanmıştır. 2000 li yıllardan beride Türkiye’de  uygulanmaktadır. 

Ozon terapi de temel uygulama; kişiden kapalı bir sistemle serum şişesine alınan 100 cc kanın Ozon/Oksijen gaz karışımı ile şişe içerisinde yıkanması ve tekrar aynı yolla geri verilmesi işlemidir. Bu işleme Majör Oto Hemoterapi (MAH) denir. Bir enjektöre çekilen Ozon/Oksijen karışımına 2-5 cc kan eklenerek enjektör içinde yıkanan kanın intramusculer olarak kol veya kalça kasına yapılması işlemine ise Minör Oto Hemoterapi (MİN) denir. Bazı kaynaklarda kan aşısı ismi ile de kullanılmaktadır. Yine Ozon/Oksijen karışımının direk gaz olarak rektal yolla uygulanması , deri üzerinden torba yardımı ile uygulanması veya problemli alanlara direk enjekte edilmesi gibi lokal uygulamalarda mevcuttur.

Ozon Terapi

Ozon terapi uygulamaları seanslar şeklinde yapılır ve genellikle haftada 2 kez olmak üzere 8 seanslık kürler şeklinde uygulanır. Tamamen sağlıklı kişilerde ve anti ageing amaçlı uygulamalarda 6 seanslık kürlerde yeterli olabilmektedir. Seans aralıklarına uyum özellikle, vücutta istenen yararlı etkinin sağlanması açısından, önemlidir. Sonrasında yıl boyunca ayda bir yapılan idame seanslar ile tüm bir yıl boyunca istenen etkinliğin sağlanması amaçlanır. Her yıl bir kür tedavi önerilir.

Ozon Terapi

Spor alanında ozon terapinin etkisini yasal doping olarak tanımlamak mümkündür. Ozon terapi ile kişinin eritrositlerindeki 2.3 Difosfogliserat enziminin aktivitesinin arttırılması sağlanır ve bu durum kişinin  efor kapasitesinde artışla kendisini gösterir. Bu şekilde tüm periferik kaslara ve organlara ulaşan Oksijen miktarı arttırılır. Dolaşım daha verimli bir hale gelir. Ayrıca ozonla temas eden hücrelerin salgıladığı bir takım maddeler ağrı hissinin azalmasına ve kişinin kendisini iyi hissetmesine katkı verir. Beyaz kan hücrelerinde İnterlökinler (IL) denilen haberci moleküllerin ve yine buna benzer öncü moleküllerin salgılanması ile tüm bağışıklık sistemi belirli bir immün cevap doğrultusunda yönlendirilebilmektedir. Bu sayede otoimmün hastalıklardan gribal enfeksiyonlara kadar bir çok patolojinin düzeltilmesinde ozonterapi değerli bir katkı sunabilmektedir.

Ozon Terapi

Sporcular da Ozonterapi özellikle ciddi bir efor kapasitesi artışına fiziksel direncin yükselmesine hastalıklara karşı direnç artışına ve kişinin genel spor kapasitesinin artmasına neden olmaktadır.

Mezoterapi de 20. Yüzyılın ikinci çeyreğinde ortaya çıkmış Fransa kökenli bir tamamlayıcı tıp yöntemidir. Özellikle Nöral Terapi uygulamaları sırasında bir takım ilaçların ilave edilmesi ile ciddi etkinliklerin görülmesi bu konunun önünü açmış özellikle Fransa olmak üzere pek çok ülkede Tıp Fakültelerinde de öğretilen bir tıbbi uygulama olarak yerini almıştır. 2000 li yıllardan itibaren özellikle kozmetik alanda da uygulamaların başlaması bilinirliğini ve tanınırlığını halk arasında da arttırmıştır.

Fransa uygulamalarında uzun yıllar boyunca özellikle spor yaralanmalarında ve profesyonel sporcuların müsabakalara hazırlanmasında mezoterapiden yararlanılmıştır ve yararlanılmaya da devam edilmektedir.

Ozon Terapi

Mezoterapi belirlenmiş birkaç grup ilaçın bir karışım şeklinde hazırlanarak deri katmanına çok düşük dozlarda enjekte edilmesi şeklinde uygulanır. Derin uygulamalar ve yüksek miktarda ilaç hiçbir zaman uygulanmaz. Bu şekilde ağrıda iyileşme dolaşımın düzenlenmesi ve fonksiyonların geri kazanılması sağlanır. Bu etkinlik genellikle uzun süre (2-3 hafta ) devam eder ve doğru hareket ve spor faaliyetlerinin düzenlenmesi durumunda da tam bir iyileşme sağlanır.   Bu durum özellikle böbrek ve karaciğer üzerine ilaç yükünü azaltarak kronik ağrılarda ve hastalıklarda bu hayati organların fonksiyonlarının korunması açısından da çok önemli bir avantaj sağlar.    

Sporcular da Mezoterapi özellikle doku bütünlüğünün korunduğu bilinen incinmeler, yaralanmalar ve burkulmalarda erken iyileşme ve çabuk antreman başlangıç süresi sağlamak açısından çok değerlidir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 4 kez değerlendirilmiş ve ortalama 4 yıldız verilmiş.
14 Şubat 2020 Cuma - 14:22

Benzer Yazılar

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa