Botoks; “Clostridium botulinum” isimli bakteriden elde edilen tıbbi bir proteinin adıdır. Protein, aslında çok uzun zamandır göz ve nörolojik hastalıklarının tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Kırışıklıkları gidermek amacıyla ise 10 yıldır güvenli ve başarılı bir şekilde kozmetikte kullanıma girmekte.

Botoks orta ve derin kırışıklıkları gidermede cerrahi olmayan ve kozmetik bir ürün olarak kabul edilmekte.

Nöroloji alanında ise spastik kas problemlerinin giderilmesinde ve şaşılık gibi göz hastalıklarının tedavilerinde yıllardır başarı ile uygulanmaktadır.

Kozmetik dermatolojide ise özellikle cilt kırışıklıklarının azaltılması ve bazı kişilerde daha sık olarak görülebilen aşırı terlemelerin (Hiperhidrosis) giderilmesi amaçlı kullanılır.

Dinamik çizgiler, yüz ifade çizgileridir; mimik hareketleri sırasında (kaş çatma, konuşma, gülme…) cilt altındaki küçük kasların kasılmalarıyla oluşur. Bu kasların kasılması zamanla cilde yerleşerek kalıcı çizgi ve kırışıklıkları oluşturur.

Botox, enjeksiyon yapılan alanda sinirlerdeki geçişi engelleyip “kas kasılmasını engelleyerek” buradaki derinin gerginliğini sağlar. Çizgiler erken dönemde botox tedavisiyle düzeltilebilir. Zamanla çizgiler derinleşir tek başına botoks tedavisi yeterli düzelmeyi sağlayamaz başka ek tedaviler uygulanır.(lazer, peeling, dolgu maddesi enjeksiyonu…)

Botox 18-65 yaş aralığındaki herkese uygulanabilir. Spesifik olarak yüz ve boyundaki kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Hamile ve çocuk emziren kadınlara ygulanması önerilmez.

Botoks ile kaşlar isteğe göre 1-2 milimetre kaldırılabilir. Botoks ile kasların fonksiyonları durdurulur yani kasılmaları engellenir.

Botoksun vücutta en etkili olduğu bölgeler:

– Alın çizgileri,
– Kaşların arasındaki çizgiler,
– Göz kenarlarındaki kırışıklıklar
– Alt göz kapağı,
– Dudak kenarları,
– Çene ucu,
– Boyun kırışıklıkları,