
Yara bakımı gelecekte oluşacak doku kaybını önlemek, dokunun tekrar canlanmasını sağlamak ve fizyolojik iyileşmeye en yakın formu yakalamak, enfeksiyon riskinin önüne geçmek açısından önem taşımaktadır.
Yara, derinin bütünlüğünün çeşitli nedenlerle bozulması olarak tanımlanır. Diyabetik ayak yarası, ameliyat sonrası yara ya da dikiş yeri yarası, bası yarası, düşmelere bağlı yaralar gibi birçok yara tipi bulunmaktadır. Yara bakımı, yaranın oluş nedenine göre değişmekte, uygun ürünler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Uygun malzemeler kullanılmadığında, bölgede ölü doku birikimi, skar dokusu, kelloid denen oluşumlarla anormal iyileşme gerçekleşir.
Tedavisi evde sürdürülen dekübitüs ülserleri (yatak yaraları), diyabetik ayak veya ulcus cruris (bacak ülseri) gibi kronik yaralar, hem hasta hem de hasta yakınları için giderek daha fazla zorluk yaratmaktadır.
Geleneksel yollar ile yapılan tedaviler güç ve uzun sürerken, modern ürünler ile tedavide ise doğru ve ekonomik ürün temini, doğru tanı ve uygulama için uzman hemşirelik hizmeti bulabilmek hem hasta hem de hasta yakınları için aşılması gereken önemli güçlükler oluşturur.
Yara bakımında esas amacın doku kaybını önleyerek, dokunun tekrar canlanmasını sağlamak ve fizyolojik iyileşmeye en yakın formu yakalamak, enfeksiyon riskini önlemektir.
– Yara bakımı
– Pansuman
– Dekübit yarası
– Bası yarası
– Diyabetik ayak
– Postop yara bakımı/pansuman
– Modern yara bakımı
– Enfekte yara