İçi boşluklu organların ucunda optik sistemi olan ve görüntüleri bir ekrana yansıtan kıvrılabilir-bükülebilir esnek bir cihazla incelenmesine genel bir isimlendirme ile ‘endoskopi’ adı verilir.

 

 

Gastroskopi, Kolonoskopi, Gastroskop ve Kolonoskop nedir?

 

 

 

Bu inceleme ağız yoluyla girilerek üst gastrointestinal sisteme (yemek borusu-mide-ince barsak üst bölümü) uygulanacaksa ‘gastroskopi’, anüs yolu ile girilerek kalın barsağın tamamı ve ince barsağın son bölümü incelenecekse ‘kolonoskopi‘olarak adlandırılır. Bu cihazlara da sırasıyla ‘gastroskop‘ ve ‘kolonoskop‘ denilir.

 

 

 

Rektosigmoidoskopi Nedir?

 

 

 

Kolonoskopi cihazıyla barsağın yalnıca son 40 cm lik bölümünün (rektum ve sgimoid kolon) incelenmesine ‘rektosigmoidoskopi’ adı verilir.

 

 

 

Gastroskopi ve kolonoskopi işlemleri sırasında cihazlara ait kanallar yoluyla biyopsi  (doku örneği) alma, polip denilen ve kanser öncülü olabilecek kontrolsüz doku büyümelerinin çıkarılıp temizlenmesi (polipektomi), kanamalı hastada kanamaya müdahale etme gibi tanı ve tedaviye yönelik girişimler yapılabilir. Bu işlemlerde sindirim sisteminin özel yapısı nedeniyle acı hissedilmez.

 

 

 

 

Özellikle 50 yaş sonrası daha sıklıkla görebildiğimiz kolon poliplerinin endoskopik olarak tespiti ve çıkarılması, kanserden korunmada dünyaca kabul edilmiş çok önemli bir tedbirdir. Bu nedenle hiçbir yakınması olmasa dahi 50 yaşına gelmiş herkese tarama amaçlı kolonoskopi yapılması ve polip tespit edilirse kolonoskopi işlemi sırasında çıkarılarak (polipektomi) kanser gelişiminin önlenmesi, çıkarılan dokunun mikroskop altında incelenmesi (patolojik değerlendirme) ve bulgulara göre oluşabilecek yeni lezyonlar için polipektomi yapılmış olan hastalarda belli aralıklarla endoskopik işlemin tekrarı önerilmektedir. Ailesinde kolon kanseri olan kişilerde daha erken yaşlarda taramaya başlamak gerekir.