
Hamilelik sonrasında lohusalık ve emzirme dönemlerine kolay uyum sağlayabilmek ve toparlanma sürecini hızlandırmak için yeterli ve dengeli beslenmek, artan sıvı kaybı tamamlanmak, fiziksel aktiviteye ve dinlenmeye vakit ayırmak önemlidir.
Lohusalıkta beslenme, tipik bir sağlıklı beslenme örüntüsünden çok farklı olmamakla beraber; vitamin ve mineral ihtiyacının arttığı ve bunların eksikliklerinin görülebileceği bir dönemdir.
Örneğin; aşağıdaki besin öğelerinin kaynaklarından faydalanabilirsiniz:
İyot: deniz ürünleri, iyotlu tuz
Omega-3 yağ asitleri: deniz ürünleri (sardalya, somon vb.), keten tohumu, ceviz, semiz otu
Demir: kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, pekmez
Kalsiyum: süt, yoğurt, peynir
Hazırlaması pratik tarifler denenerek yeterli enerji ihtiyacı kolayca karşılanabilir:
- Tam tahıllı gevrek + süt + kuru meyveler
- Çırpılmış yumurta
- Lor peynirli cevizli salata
- Tarhana çorbası
- Yoğurt + meyve
- Proteinli laktozsuz süt-Sağlıklı atıştırmalıkları (badem, fındık, fıstık, kuru kayısı, kuru üzüm, leblebi, galeta…) dolaplarınızda bulundurabilirsiniz.
- Yakın çevre desteği sayesinde alışveriş ve yemek hazırlamak kolaylaşabilir.
- Kompleks karbonhidratlar, lif, proteinlerden ve sağlıklı yağlardan (avokado, yağlı tohumlar…) dengeli bir diyet ile kemik kaybı, hemoroid engellenebilir ve demir depoları yenilenebilir.
- Alkol ve kafein yerine kafeinsiz kahveler tercih edilebilir.
- Süt üretimi ve vücudun eski haline dönmesi boyunca desteklenmesi için yüksek enerjili bir diyet önemlidir.
- Yaklaşık 500 kkal/gün fazladan enerji alınmalıdır.
- Yeterli protein alımı ile beraber 25 g/gün fazladan protein alınmalıdır.
- Omega-3 kaynakları için deniz ürünlerini tercih ederken ağır metallere maruz kalmamak için konserve ton balığı, kılıç balığı vb.den uzak durunuz.
- Demir, kalsiyum, omega-3 ve D vitamini için takviyeler doktor kontrolünde kullanılabilir.
- Kilo vermek için acele etmeyiniz. Yağ dokunuz, emzirme için fizyolojik hazırlık sağlar.
- Doğum sonrası ilk ay içinde 0,5-1 kg kadar kaybetmeniz olasıdır.
Doğum sonrası uygulanabilecek örnek menü:
Kahvaltı:
- Mantarlı maydanozlu omlet
- Az yağlı beyaz peynir
- Fırınlanmış zeytinyağlı kapya biberler
- Kefir
- Bal
- Tam tahıllı ekmek
Öğle:
- Yulaflı kase (yulaf + yoğurt + muz + ceviz + tarçın + fıstık ezmesi)
Ara:
- Portakal suyu
Akşam:
- Sebze çorbası
- Izgara somon
- Limonlu yeşil salata
- Patates püresi
Ara:
- Çiğ badem veya kaju
KAYNAKLAR:
- Bradford Dietitians, Bradford Teaching Hospitals NHS Foundation Trust (Nisan, 2011). Every Baby Matters: Guidelines for good nutrition in Bradford and Airedale Diet after pregnancy and when breastfeeding. Erişim adresi: https://www.bradford.gov.uk/media/1905/4-nutrition-guidelines-postnatal.pdf
- Renee, A. Alli. (25 Temmuz 2021)New Mom’s Guide to Nutrition After Childbirth. Erişim adresi: https://www.webmd.com/parenting/baby/nutrition-guide-new-moms
- Kominiarek, M. Rajan, P. (Kasım, 2016). Nutrition Recommendations in Pregnancy and Lactation. Med Clin North Am. 100 (6): 1199-1215.
Doi: 10.1016/j.mcna.2016.06.004
- Pallarito, K. (27 Ağustos 2021). Your Postpartum Nutrition Guide. Erişim adresi: https://www.whattoexpect.com/first-year/postpartum/postpartum-diet-nutrition-questions-answered/