
İtalyanca pesce; “balık” ve İngilizce vegetarian; “vejetaryen” kelimelerinin birleşmesiyle türediği düşünülen pesketaryenizm, balık ve diğer deniz ürünlerinin tüketildiği bir vejetaryen beslenme tarzıdır. Kuru baklagiller, sebzeler, meyveler, kuru yemişler, yağlar, süt ürünleri tercih edilebilir fakat kırmızı et ve kümes hayvanları tüketilmez.
Balık tüketimi sayesinde omega-3 yağ asidinden zengin beslenerek LDL kolesterol azaltılır ve ateroskleroz gibi kalp-damar hastalıkları riski azalır, beyin ve kalp sağlığı için önemlidir. Güçlü bir anti-inflamatuvardır. Yağlı balıklarda D vitamini fazla miktardadır. Ayrıca pesketaryenlikte günlük yeterli protein ihtiyacını tamamlamak, vejetaryenizm ile kıyaslandığında daha kolaydır.
Deniz ürünlerinde potasyum, selenyum, iyot yüksektir. İstiridye, midye gibi deniz kabukluları ise çinko açısından zengindir.
Pesketaryen beslenmede et, özellikle işlenmiş etlerin tüketilmemesi kolorektal kanser riskini azaltır. Bitkisel beslenmeye dayandığı için diyabet ve metabolik sendrom görülme sıklığını düşürür. Doğa ve hayvanların selameti açısından fayda sağlar. Bazı durumlarda, balık yetiştiriciliği ekosistem sularına zarar verebilir.
Sürdürülebilir bir beslenme şekli olup ürün tercihleri açısından pahalı olabilir.
Pesketaryen Menü Örneği
Kahvaltı:
- Portakal suyu
- Ispanaklı omlet
- Ceviz
- Karabuğday ekmeği
Öğle:
- Falafel
- Mevsim salata
- Ayran
Akşam:
- Izgara karides
- Bademli pilav
- Közlenmiş patlıcan
- Yoğurt
Kaynakça
- Pesketaryenlik. (13 Mart 2021). Erişim adresi: https://tr.wikipedia.org/wiki/Pesketaryenlik
- 4 Benefits Of Pescetarianism – Regal Springs Tilapia. Erişim adresi: https://www.regalsprings.com/blog/4-benefits-pescetarianism/
- Crichton-Stuart, K.(6 Aralık 2018). What is a pescatarian diet? Erişim adresi: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323907#meal-plan