Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Ağız ve Diş Cerrahisi


Cerrahi, yumuşak ve sert dokulardaki hastalıkları, yaralanmaları,gelişimsel problemleri tanımlayan ve bunların sonucunda meydana gelmiş fonksiyonel ve estetiksel bozuklukların cerrahi olarak tedavisini sağlayan çalışma alanıdır. Gömülü dişlerin çıkarılması, diş çekimi, İmplant uygulamaları, çene ve çevre dokulardaki kistlerin, lezyonların tedavisi, ağzın proteze hazırlanması, çene tümörlerinin tespiti ve tedavisi gibi uygulamalar bu alanda yer alır.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Birçok basit çekimden sonra, çekim boşluğunun korunması yeterli tedaviyi oluşturmaktadır. Bu tedavi; yara bölgesini travmatize etmekten kaçınmak, temiz tutmak, çekim boşluğunu temizleme solusyonlarıyla yıkamak ve dikiş atıldıysa eğer 1 hafta sonra dikişlerinin alınmasından oluşmaktadır. Bunun dışındaki durumlarda, diş çekiminden sonra karşılaşılabilecek komplikasyonlar ve sizin uygulayabileceğiniz tedaviler aşağıdaki gibidir;Bu postoperatif bakım yöntemlerinden herhangi birini uygulamadan önce mutlaka diş hekiminize danışınız. Diş hekiminiz, sizin spesifik durumunuza göre bu tedaviyi revize edebilir, tedavi ekleyebilir ya da çıkarabilir. Ek olarak, diş çekiminden sonra komplikasyon olacağına dair herhangi bir endişeniz varsa diş hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

Diş Çekiminden Sonra Neler Beklenmelidir?

Diş çekiminden sonra iyileşme belirli zaman alacaktır. Çekim yerinde boşluk oluşacak, bu boşluk zamanla kemik ve yumuşak dokuyla dolacaktır. Çekim boşluğunun diş etiyle dolması günler, kemikle dolması ise aylar alacaktır. Bu durum sizde ufak rahatsızlıklara neden olacaktır.

1.Alveolit

Diş çekimi sonrası oluşabilecek komplikasyonlardan biri alveolit (kuru soket) dir. Alveolitin oluşma nedeni, çekim boşluğunda yeterli miktarda pıhtı oluşamaması ya da oluşan pıhtının çekim soketinden disloke olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. İyileşme prosesi sırasında oluşan pıhtıyı olduğu şekilde koruyabilmek çok önemlidir. Alveolitin tedavisi diş hekiminiz tarafından yapılacaktır.

2.Çekim Sonrası Şişlik

Diş çekimi sonrası oluşacak şişlik 24-48 saat arasında maksimum seviyeye ulaşır. Oluşan şişliği daha hızlı indirebilmek için sıcak havluyu şişmiş olan bölgeye 20 dakika uygulayıp 20 dakika çekebilirsiniz. Bu işleme şişlik azalana kadar devam edebilirsiniz.

3.Kanama

Cerrahi işlem bittikten sonra birkaç saat boyunca kanama devam edebilir. Bu kanama zamanla azalıyor olmalıdır. İşlemden 24 saat sonra, kanama oldukça az olmalıdır. Bu dönemde tükürdüğünüzde ağzınızda kan görmeniz normaldir. Bunun dışında kanamanın aşırı olduğunu düşünüyorsanız diş hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

4.Kemik Parçaları

İyileşme prosesi sırasında küçük kemik parçaları kemik yüzeyine gelebilir. Bu durum özellikle zor ve travmatik çekimlerden sonra oluşur. Bu küçük parçaları kendiniz çıkarmayı deneyebilir, ya da diş hekiminizle iletişime geçebilirsiniz.

Tek bir dişin yerini almak üzere tasarlanmış bir diş implantı üç bölümden oluşur: çene kemiği ile kaynaşan titanyum implant; implantın diş etinden çıkan bölümünün üstüne oturan dayanak ve bir protez uzmanı veya restoratif diş hekimi tarafından yapılan ve doğal bir görünüm için dayanağın üstüne oturtulan kron.

Bir dişi eksik olan birçok kişi genellikle köprüyü tercih eder; fakat köprü yandaki sağlıklı dişin kesilmesini gerektirebilir; bunun ise gelecekte düzeltilmesi gerekebilir. Ayrıca, köprünün ömür boyunca bir, iki veya daha fazla kere değiştirilmesinin getirdiği ek maliyet söz konusudur. Benzer şekilde, çıkarılabilir kısmi protez de yanındaki dişin kaybına katkıda bulunabilir. Çalışmalar, beş ila yedi yıl içinde, sabit bir köprünün veya çıkarılabilir kısmi protezin yanında bulunan dişlerin %30’unun çürüdüğünü göstermektedir.

Sabit köprüler yanlarındaki sağlıklı dişlerin şekillendirilmesini veya kesilmesini gerektirebilir.

Doğal dişlerin veya implantların varlığı sayesinde kemik korunur. Dişlerin kaybı ile kemik kaybı ortaya çıkar.
Ayrıca, konvansiyonel protezler dişlerin eksik olduğu bölgede kemik kaybına katkıda bulunur. Doğal dişlerin varlığı çene kemiğini korur. Bir diş eksik olduğunda kemik aşınıp zayıflayabilir. Ağız ve çene cerrahının diş implantı için güçlendirmek amacıyla bölgeye kemik grefti yapması gerekebilir. Eksik bir dişin yerine diş implantı yapıldığında implantın ve kemiğin kaynaşması doğal dişin yaptığı gibi stabilite sağlar.

Ağzının aynı bölgesinde birkaç dişi eksik olan hastada da, diş implantları kullanılabilir. Ağız ve çene cerrahı eksik diş sayısına bağlı olarak iki veya daha fazla diş implantı yerleştirebilir. Eksik dişlerin yerini alan dişler kemik kaybını önlemek üzere implantlara takılır.

Mevcut Tıbbi Rahatsızlıklar

Rutin diş tedavisini sürdürebilecek durumdaysanız genellikle size bir implant uygulanabilir. Belirli rahatsızlıklar için önlem alınması tavsiye edilmekle birlikte, yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişiler diş implantı tedavisi için genellikle uygun adaylardır.

Diş Eti Hastalığı veya Sorunlu Diş

Periodontal hastalık veya çürük nedeniyle dişlerini kaybetmiş olan hastalara için de diş implantları kullanılabilir.

Kısmi veya Tam Protez Kullanımı

İmplantlar çıkarılabilir köprülerin veya protezlerin yerini alabilir veya protezi stabilize etmek ve sabitlemek için kullanılabilir.

Sigara Kullanımı

Sigara kullanımı implantların başarı oranını düşürse de, implant uygulatma olanağını ortadan kaldırmaz.

Kemik Kaybı:

Dişlerini kaybeden veya periodontal hastalığı olan bireylerde kemik kaybı nadir görülen bir durum değildir. Ağız ve çene cerrahı implantın kalıcı olarak sabitlenmesi için kemik grefti uygulayabilir.
Çocuklarda diş implantı uygulaması genellikle çene gelişimi tamamlanana kadar ertelenir. Bununla birlikte, diş implantının uygun olabileceği bazı durumlar vardır. İmplantın çocuğun ortodontik tedavi planının bir parçası olması bu durumlardan birisidir. Ailenizin diş hekimi veya ortodontisti bu durumda sizi yönlendirebilir.


Ağız ve Diş Cerrahisi İle İlgili Yazılar

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa