Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Alerji Deri Testi


Allerjik hastalıklarda yapılan deri testi ( prick test ); allerjeni tespit etmek amacı ile yapılmaktadır. Allerjenin tespitinde besin ve inhalan alerjen solüsyonlarının 8 kollu aplikatör ile deriye enjekte edilmesi esasına dayanır. Allerjenin deriye sızması ve buradaki “allerji hücreleri” ile birleşmesi sağlanır.

Bu uygulama “Quanti – test system” adı verilen bir aplikatör ile uygulanır. Kılcal iğneleri olan tek kullanımlık aplikatördür. Test uygulandıktan sonra 20 dakika beklenir ve takiben elde edilen deri cevapları değerlendirilir. Atopik yapıdaki insanlara prick test sonucuna göre tedavi planlanır ve allerjik bir ortamda yaşam şekli konusunda klavuzluk edecek öneriler sunulur.

Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Kimyasal muhteviyat içermeyen ( genellikle 30 faktörlü ) güneşten koruyucular ( GÜN İÇİNDE GÖLGEMİZ BOYUMUZUN İKİ KATI OLUNCAYA KADAR ) 2 saat arayla sürülmelidir.

Deriye dışardan temas eden bir takım irritan (tahriş edici) maddelerin oluşturduğu lokal inflamatuar ve immünolojik olmayan ( bağışıklık sistemi tarafından başlatılmayan ) bir reaksiyondur. Maddelerin toksik etkisine bağlı olarak ortaya çıkar. Önceden duyarlılık (sensitizasyon) kazanılmış olması gerekmediğinden maddeyle ilk kez temas edilmesi sonrasında bile meydana gelebilir.

Kontakt allerjenlerden bazıları ağız veya parenteral yol (enjeksiyon şeklinde) ile de vücuda alınabilir. Bu durumda kontakt temas kesilse bile dermatitin iyileşmediği görülür. Duyarlılık bulunan allerjen ile çapraz reaksiyon veren maddeler varsa bu maddeler ile de temasın kesilmemesi dermatitin kronikleşmesine neden olur. Nikel ve krom gibi çevremizde çok yaygın bulunan kontakt allerjenlerden tamamen sakınmak imkansızdır. Bu nedenle nikel ile kroma bağlı el dermatitleri kronikleşir ve uzun yıllar iyileşmezler.

Son yıllarda ürtikerin “otoimmün” yani bağışık kökenli bir hastalık olduğu bildirilmiştir. Çevresel uyaranlardan çok, kırmızı kan hücre membranında yerleşmiş moleküler yapıtaşlarının, zamanla oluşan uyaranlar sonucu antijenik özellik kazanması sonucu alerjik deri kabarcıklarının meydana geldiği belirtilmektedir. Bu antijenik özellik de “Autolog serum skin test (otolog serum deri testi)” denilen yöntemle tespit edilmektedir. Bu testin pozitifliği tespit edilen hastalara da klinik seyirleri doğrultusunda “Autolog blood therapy (otolog tam kan tedavisi)” denilen aşı tedavisi ile uygulanmaktadır.