Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Baş Dönmesi Nedir?


Baş Dönmesi Nedir?

Genellikle orta ve ileri yaş gruplarında görülen bir sağlık problemi olan baş dönmesi kişinin çevresindeki cisimlerin veya kendisinin hareket ettiğini düşünmesi şeklinde bilinmektedir. Sıklıkla karşılaşılan bu problem, vücuttaki pek çok sistemi etkileyebilen ve erken tanıyı gerekli kılan sorunların başında gelmektedir. Uzun süredir devam eden bir baş dönmesi şikayetinde uzman hekimlerin sistemli bir muayeneyi gerekli kılması gerekmektedir. Özellikle vertigo hastalığına bağlı baş dönmesi durumunda nöroloji ve kulak burun boğaz polikliniklerinde yapılan testler teşhisin konulmasında etkili olmaktadır. Bu muayeneye sonrasında baş dönmesi nedir sorusunun yanıtını hasta bazında verebilmek de mümkün olacaktır.

Bazı hastalarda tansiyona bağlı baş dönmeleri de sıklıkla görülebilmektedir. Araştırmalara göre baş dönmesi nedenleri arasında %85 oranında iç kulak kaynaklı sebepler yer almaktadır. Kimi zaman bir baş dönmesi dahili rahatsızlık nedeni de olabilmektedir. Bu nedenle yapılacak muayenede pek çok tetkik söz konusudur.

Baş Dönmesi Nedenleri Nelerdir?

Baş dönmesinin bir çok nedeni olabildiği gibi en sık karşılaşılan baş dönmesi nedenleri birden fazla başlık altında incelenebilmektedir;

1) Kulağa bağlı sebepler: Pek çok vertigo çeşidi %70 oranında iç kulağa bağlı nedenlerden kaynaklanmaktadır. Başın ani hareketlerine bağlı olarak yaşanan baş dönmesi durumunda iç kulak sıvısındaki dengesizlikler, iç kulak zarının yırtılması, iç kulağa az kan gitmesi, iç kulağın yarım daire kanallarında meydana gelen problemler gibi etmenler üzerinde durulmaktadır. Kulağa bağlı baş dönmesi nedenleri kişide denge bozukluğu, bulanık görme, kusma hissi, terleme, işitme kaybı reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bazı hastalarda viral bir enfeksiyon durumunun iç kulak yapısını etkilemesinden kaynaklı baş dönmesi problemi de gözlemlenmektedir.

2) Travmalara bağlı sebepler: Başa alınan darbeler hem kafatasını hem de iç kulak yapısını büyük ölçüde etkilemektedir. Uzun süreli etkinlik alanı doğuran kafa yaralanmalarında iç kulak kristallerinin yer değiştirmesine bağlı olarak baş dönmesi meydana gelir. Bu nedenle travmaya bağlı baş dönmesi nedenleri incelenirken hastanın daha önce karşılaştığı bir baş darbesi veya zedelenme durumu göz önüne alınmaktadır. Baş dönmesi çoğunlukla kusma ve bulantı hissini de beraberinde getirir.

3) Nörolojik hastalıklara bağlı sebepler: Merkezi sinir sistemi, beyin ve beyincik gibi vücudun denge mekanizmasını kontrol altına alan bileşenlerden meydana gelmektedir. Özellikle Multipl Skleroz (MS Hastalığı), Parkinson, beyin tümörleri, Sifilis gibi hastalıklar nörolojik baş dönmesi nedenleri arasında yer almaktadır. Bu tip durumlarda genellikle kişinin farklı belirtilerle de karşı karşıya olup olmadığı dikkate alınır. Başta his kaybı ve görme bozukluğu olmak üzere, kaslarda meydana güçsüzlük, bilinç kaybı, kollarda karıncalanma, konuşmada bozulmalar da nörolojik hastalıklar sonucu oluşan baş dönmelerinin bir nedenidir.

4) Dahili hastalıklara bağlı sebepler: Genellikle kalp hastaları, diyabet ve tiroid hastalarında görülmesi muhtemel bir sorundur. Özellikle yüksek ve düşük tansiyon hastaları sık sık baş dönmesi şikayeti ile karşı karşıyadır.

5) Psikolojik hastalıklara bağlı sebepler: Stres, depresyon, panik atak, anksiyete bozukluğu, huzursuzluk gibi psikolojik problemler de kişide baş dönmesine neden olabilir.

Baş Dönmesi Muayenesi Nasıl Yapılır?

Baş dönmesinde başlı başına bir hastalık değil, bir hastalığın nedenidir. Bu nedenle yapılacak inceleme birden fazla poliklinik muayenesini ve test sürecini mümkün kılabilmektedir. Günümüzde en sık sorulan sorulardan biri de baş dönmesi için hangi doktor gidilir sorusudur. Nöroloji polikliniğinden alınan randevu sonucu uzman doktorun gerçekleştireceği muayene hastalığın teşhis edilmesi için atılacak en önemli adımdır. Baş dönmesi muayenesi yapılırken genellikle hastada gözle görülür bir rahatsızlık olup olmamasına bağlı olarak ayakta veya yürüme şeklinde tanı ve teşhis süreçlerinden söz edilebilmektedir.

Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa