4D doppler ultrasonografi (2.düzey ultrason) 18-24. haftalarda bebeğin görüntüsünde daha net veriler elde etmek için yapılan bir incelemedir. Bu incelemenin yapılmasının nedeni bu haftalarda bebeğin çevresindeki su oranının fazla olmasına bağlı olarak alınacak görüntülerin büyük ve daha canlı kareler halinde gözlemlenebilmesidir.
4D doppler ultrasonda bebeğin görüntülerini gerçek zamanlı hareketler eşliğinde incelenmektedir. Bu nedenle hem netlik yakalamak ve bu netliği görsel basıma geçirmek daha kolay olmaktadır. 4D ultrasonun diğer ultrasonlarla arasındaki farkı tanımlarken canlı bir video izleme benzetmesi yapılabilir. Bebeğin özelliklerinin vurgulanmasını olanaklı hale getiren bu inceleme anne ve bebek için herhangi bir risk oluşturmamaktadır.
Her iki ultrason da aynı cihazla yapılmaktadır. Fakat aynı cihaz içerisinde farklı yöntemler kullanılmaktadır. Ayrıntılı ultrason bebeğin tepeden tırnağa detaylı bir biçimde incelenmesidir. 4 boyutu ultrason ise standart ultrason incelemelerinden farklı olarak bebeğin görselliğini daha baskın bir biçimde yansıtılmasını mümkün kılmaktadır.
Gebeliğin 11-13. ve 18-23. haftalarında tüm anne adaylarında ayrıntılı ultrason incelemesi yapılır. Özellikle 24. hafta sonrasındaki yüksek risk taşıyan gebeliklerde de ayrıntılı ultrason incelemesi yapılmaktadır. Doğuma bağlı sakatlıklar ve hastalıklar, riskli gebelikler ayrıntılı ultrason ile tespit edilmektedir.
İlk üç ay anne ve bebeğin sağlığına yönelik risk değerlendirmesinde bulunmak için yapılan erken gebelik ultrasonu ile;
11-13. hafta ayrıntılı ultrason bebeğin ayrıntılı olarak ilk kez incelenme işlemidir. Bu işlem ile;
18-23. hafta detaylı tarama ultrasonografi işleminde de yine benzer şekilde bebeğin tüm anatomik yapısı incelenir. Gebeliğin 18-24. haftaları arasında ise 4D ultrason incelemesi yapılabilmektedir.
4D doppler ultrason ile ayrıntılı ultrasonda incelenen veriler tespit edilebilmektedir. Bu verilere ek, bebeğin mimikleri, esnemesi, ayak parmaklarını oynatması, kaş çatması gibi anlık hareketlerinin gerçek zamanlı olarak görülebildiği bir inceleme olması nedeniyle de aileler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Aynı zamanda kromozoma ve yapısal bozukluklara bağlı belirtilerin de incelenebildiği 4D doppler ultrason ile işlem sonrası raporunda diğer ultrasonografi incelemelerinde gözlemlenebilen;
Hasta ultrason prosedürlerine uygun şekilde sedyeye uzanır. Karın bölgesine özel bir jel sıkılarak ultrason cihazı ile ses dalgalarının iletimi sağlanır. Sağlanan iletiler görüntüleri oluşturarak ekrana yansır. Uygulama yöntemi olarak diğer gebelik ultrasonu incelemeleri ile arasındaki herhangi bir fark bulunmamaktadır.
Ayrıntılı ultrason anne adayının talebine göre tekrar yapılabilen bir incelemedir. Bebeğe veya anneye herhangi bir zarar vermez. İleri gebeliğin gerçekleştiği haftalarda bazı bölgelerin yeniden incelenmesi mümkündür.
4D doppler ultrason renkli ultrason yöntemidir.
4 boyutlu ultrasonun diğer ultrason incelemelerinde gözlemlenen spesifik bir yararı bulunmamaktadır. Ancak bebeğin görüntülerinin gerçek zamanlı olarak görülebilmesi nedeniyle hem aileler için güzel bir anı hem de görüntülerin daha net olması nedeniyle bebeğin daha canlı karelerle dijital ortamda basılmasına imkan tanımaktadır.
Ultrasonografi anne veya bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermemektedir.
İdrara sıkışık olmak gerekir mi?
İlk 3 ay gebelik ultrasonunda idrara sıkışık olmak gerekse de 4 boyutlu ultrason işleminde özel durumlar harici idrar sıkışıklığı gerekmemektedir.
4 boyutlu doppler ultrason hakkında daha fazla bilgi için 444 54 33 çağrı merkezimizle iletişime geçebilirsiniz.
Dilerseniz iletişim için;
Bilgilendirme amaçlıdır.