Akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıklarından sonra insan sağlığını ve hayatını tehdit eden hastalıklar arasında 2. sıradadır. Özellikle ülkemizde yoğun sigara tüketimi devam ettiğinden Akciğer Hastalıklarının Yaşamı tehdit eden ciddi boyutlarda olduğunu üzülerek söylemek zorundayız. Bu yüzden bizlere düşen en önemli görev bu ciddi hastalıkların oluşmasını önlemek, var olan akciğer hastalıklarını ise vakit geçirmeden teşhis ve tedavi etmektir. Bu ciddi hastalıklar arasında; Akciğer Kanseri, Bronşektazi, Büllöz Akciğer, Astım gibi kronik hastalıklar yer almaktadır.
Sigara başta akciğer kanseri olmak üzere vücuttaki birçok kanserin ana sorumlusudur. Öksürük, balgami göğüs ve sırt ağrısı olan hastalarımızın derhal, hiç bir şikayet olmasa dahi 40 yaşın üzerinde, sigara içen hastaların düzenli aralıklarla akciğer filmi çektirmesi (en az yılda 1 kez), akciğer kanserinin ve diğer hastalıkların erken teşhisinde önemli rol oynamaktadır.
Kronik bronşit, amfizem, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve pnömoni, akut bronşit gibi enfeksiyonel akciğer hastalıkları, mesleki akciğer hastalıkları ile, solunum yolları ve akciğer tümörlerinin tanı ve tedavisi; tıp merkezimizde yer alan Göğüs Hastalıkları bölümünde teknolojinin son olanakları kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
Akciğer Hastalıklarında Erken Teşhis İçin Kullanılan Yöntemler
Bilgilendirme amaçlıdır.
Akciğerler sistemik dolaşımın geçtiği organlar olduğu için, sadece kendi hastalıkları değil diğer organlarla ilgili hastalıklar nedeniyle de yakınmalara neden olurlar.
Bu yakınmaların en önemlileri şunlardır:
Göğüs hastalıkları polikliniğinde ayaktan ve gerektiğinde yatarak takip ve tedavi edilen en sık görülen hastalıklar:
SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ (SFT) ve REVERZİBİLİTE TAYİNİ
Akciğer hastalıklarının teşhis, tedavi ve takibinde solunum laboratuarı bünyesinde solunum fonksiyon testleri ve reverzibilite tayini (spirometrik tetkikler) yapılmaktadır. Özellikle astım- KOAH ayrımında ve tanı ve tedavisinde, mesleki hastalıkların tanı ve takibinde, gerektiğinde operasyonlar öncesinde SFT yapılmaktadır. Sigara içen ve/veya bırakmak isteyen hastalara en az yıllık periyotlarla SFT yapılması önerilir.
Allerji Cilt Testleri (ACT)
Solunum laboratuarında astım ve alerjik hastalıkların tanısında önemli yeri olan Alerji Cilt Testleri (Prick Test) yapılmaktadır. ACT kol cildine alerjen ekstrelerinin damlatılarak, lanset veya ince çubuklarla dokunulmasıyla yapılan bir testtir. Çocuklarda 2 yaşından sonra yapılması önerilir ve çocukların tolere edebildiği bir tanı aracıdır. Alerjik nezle, farenjit ve ciltte egzama gibi pek çok alerjik hastalığa astım eşlik edebilir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda astımlı çocukların yarısına yakınında gıda alerjisi saptandığı bildirilmektedir. Alerji Cilt Testi ile gerektiğinde elliye yakın gıda ve solunum alerjenleri uygulanmaktadır. Bu testler sayesinde öncelikle hastalıklardan korunmak mümkün olmaktadır. Gerekli olgularda aşılama (immünoterapi) planlanmaktadır.
Bronkoskopi
Özellikle akciğer kanserinin erken teşhisi ve evreleşmesinde önemli yeri vardır. BRONKOSKOPİ (Fleksibl Fiberoptik Bronkoskopi-FOB-) işlemi göğüs hastalıkları uzmanınca endoskopi ünitesinde uygulanmaktadır. Bronkoskopi nefes borusu ve bronş ağacının (hava yolları) endoskopik yöntemle incelenmesidir. Fujinon marka bronkoskop ile video eşliğinde uyguladığımız bronkoskopi işlemi, tıbbın son yıllardaki en önemli keşiflerinden biridir. Anestezi gerektirmeyen bir girişim olup yüzeysel uyuşturmayla, gerek duyulduğunda ise uyutularak yapılır.