Bilgi Al

Sizi arayarak detaylı bilgi verebiliriz. Formu doldurun sizi arayalım.

Tiroid Biyopsi

Tiroid Biyopsi Nedir?

Genellikle guatr teşhisi konulan tiroid bezinden veya nodüler guatr (içinde küçük yumrular bulunan guatrdır) tanısı nedeniyle ultrason, MR gibi incelemelerde yeterli bulunmayan bulguların iyi veya kötü olduğu anlayabilmek amacıyla uygulanmaktadır. Bazı durumlarda nodüller dışarıdan da fark edilebilmektedir. Uygulama, ince bir iğne yardımıyla nodülden alınan bir parça veya sıvı çekilmesi şeklinde yapılmaktadır. Daha sonra dokunun patoloji laboratuvarında incelenmesi ile sonuç elde edilir.

Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi nasıl yapılır?

Hasta yatar pozisyondayken tiroid bezinin incelenmesinden sonra iğnenin gireceği yere karar verilir. Bölge steril hale getirildikten sonra doku alınacağı yer iğne ile uyuşturulur. Yine ince bir iğne yardımıyla nodülün içine girilerek doku örneği alınır. Hastanın birden fazla nodülünün bulunması durumunda her birinden örnek almak gerekebilmektedir. İşlem sonrasında hasta günlük yaşamına geri dönebilir.

Tiroid biyopsisi için nasıl bir hazırlık yapılmalıdır?

Hasta işlem öncesinde kan sulandırıcı bir ilaç veya aspirin kullanmamalıdır. Kullanmakta olduğu farklı ilaçlar varsa doktoruna bildirmelidir. Boyun bölgesinde herhangi bir aksesuar bulunmamalıdır. Özellikle boynu açık veya düğmeleri kolay açılabilen kıyafetler tercih edilebilir.

Biyopsi sonrasında cerrahi bir işlem gerekir mi?

Yapılan değerlendirme ve elde edilen doku örneklerinden sonra nodülün boyutu, şekil değişikliği vb. kriterler baz alınarak cerrahi işlem gerekli görülebilmektedir. Biyopsi ile iyi huylu olarak tanılanan nodüllerin tiroit ultrasonu ile takibine devam edilmesine de karar verilebilmektedir.

Daha fazla bilgi almak için çağrı merkezimizle iletişime geçebilir veya randevu alabilirsiniz.