Kan hastalıkları Hematoloji polikliniklerinde tanı konulup hematoloji kliniklerinde tedavi edilen hastalıklardır. Halen tespit edilmiş tedavisi olan ve olmayan kan hastalıkları şunlardır:
Demir Eksikliği Anemisi: Tanısı konulabilen bir hastalıktır. Genel belirtileri erkek çocuklarında hızlı büyüme, kız çocuklarında adet kanamasının fazla olması, dikkat eksikliği, halsizlik, saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma hastalığın belirtilerindendir. Erkeklerde mide ve bağırsak hastalıkları ve kadınlarda hamilelik döneminde özellikle ortaya çıktığı tespit edilmiştir.
Tedavisi: Damardan iğne veya serum yolu ile ya da hap şeklindeki ilaçlarla demir takviyesi yapılır. Hastane ortamında ve doktor kontrolünde yapılması gereken bu tedavi için 5-7 gün arası bir süre gerekmektedir.
B12 Eksikliği: Tanısı mümkün ve çabuk yapılır. Belirtileri, yorgunluk, unutkanlık, el ve ayaklarda uyuşma olarak ortaya çıkar. Vejetaryenler, mide rahatsızlığı olanlar ve bazı farklı hastalılarla birlikte seyredebilmektedir. Kas içine uygulanan tıbbi işlemler ile tedavisi uygulanabilmektedir.
Folat Eksikliği: B12 hastalığına benzer belirti ve bulgularla ortaya çıkmaktadır. Huzursuz bacak sendromu ve sakat doğumlarda folat eksikliğini görülmesi söz konusu olabilmektedir.
Akdeniz Anemisi: Demir eksikliği anemisi ile karıştırılsa da herhangi bir bulgu ve belirti yönüyle farklıdır. Tedavisi ve tanısı hematoloji kliniklerinde yapılabilmektedir.
Hemolitik Anemiler: Diğer anemilerde görülen belirtilere benzer belirtileri vardır. Dalak büyüklüğü ve genç yaşta görülen safra kesesi diğer önemli belirtilerindendir. Kendi içinde farklı anemi türleri vardır. Bunlar: Sıcak ve soğuk tip otoimmün hemolitik anemi, herediter sferositoz, enzim eksiklikleri anemisi, orak hücreli anemi olarak belirtilmektedirler.
Aplastik Anemi: Kan değerlerini oluşturan eritrosit, trombosit ve lökosit gibi kan hücrelerinin üretilememesi ile ortaya çıkan bir kansızlık türüdür. Belirtileri diğer anemi türleri ile aynıdır. Farklı olarak vücut ısısının yüksek olması söz konusudur. İlaç ve ilik nakli yapılarak tedavisi mümkün olmaktadır.
Bazı hastalıklarla birlikte gelişen kan hastalığı yani anemisi türüdür. Bağlı olduğu hastalığın kronik olmasından dolayı kronik kan hastalığı veya kronik hastalık anemisi olarak adlandırılmaktadırlar. Kronik anemi hastalığına sebep olan kronik hastalıklar şunlardır: TBC, kanser türleri, romatizmal hastalıklar, karaciğer hastalıkları, şeker hastalığı ve böbrek hastalıklarıdır.
Bilgilendirme amaçlıdır.