Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Keratokonus (Kornea Sivrileşmesi)


Kornea tabakasının incelmesi ve sivrileşmesi durumunda oluşan hastalığa Keratokonus denilmektedir. Ergenlik döneminde başlayan bu hastalık genellikle 20 li yaşlara ulaşılınca anlaşılabilmektedir. 20-40 yaşları arasında aktif bir şekilde görülen bu hastalık 40' lı yaşlardan sonra duraksamaya girmektedir. Gözün çok önemli bir kısmı olan kornea görme duyusunun gerçekleşmesini sağlamaktadır. Işığın göze girmesi kornea aracılığı ile olabilmektedir. Işığın göze girmesini sağlamak için kırma eylemini gerçekleştirmektedir. Keratokonus hastalığı olan kişilerde korneanın yapısı değişmektedir. Bu nedenle görme bozulmaktadır. Görmenin bozulması nedeni ile hastalar araba kullanamaz, yazıları okuyamaz ve televizyon izleme faaliyetlerini gerçekleştiremez.

Keratokonusun Sebepleri Nelerdir?

Sebebinin tam olarak bilinemediği keretokonus hastalığının genetik faktörlerin etkisi altında olduğundan söz edilebilmektedir. Sert bir şekilde kontakt lens kullanımı, gözlerin şiddetli biçimde ovalanması, çevresel faktörler keratokonus hastalığının sebepleri arasında yer almaktadır. Bu hastalığın genetik yatkınlıktan dolayı oluşabilmesinden dolayı risk altında olan hastaların düzenli olarak göz hekimine kontrol olması gerekmektedir.

Keratokonus (Kornea Sivrileşmesi) Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

  • Gözlerde sürekli olarak alerjik durumun söz konusu olması
  • Miyobi ve astigmatik durumların sürekli olarak ilerlemesi
  • Gözlerde kaşıntı olması
  • Gözlük takılı olmasına rağmen net görülememesi
  • Işığa karşı fazla derecede hassas olunması
  • Gözlerin kamaşması

Bu belirtileri taşıyan kişilerde Keratokonus (Kornea Sivrileşmesi) hastalığının olduğu yüksek oranda anlaşılmaktadır. Bu gibi belirtilerin olması durumunda mutlaka uzman hekime başvurulması gerekmektedir. Çünkü göz hastalıkları içerisinde yer alan Keratokonus hastalığı için erken tanı ve tedavi çok önemlidir. İleri zamanlarda ortaya çıkabilecek görme sorunlarının engellenmesinde erken teşhis çok önemli olmaktadır.

Keratokonus (Kornea Sivrileşmesi) Hastalığın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Özel olarak hazırlanan sert kontak lensler kullanılmaktadır. Kontak lensler hastalığın ilerlemesini durduramasa da net görüş sağlanmasında faydalı olmaktadır. Kornea tabakası içerisinde yerleştirilen halka da ikinci tedavi yöntemidir. İlerleme durumunu kısmi olarak önlemektedir. Bir diğer alternatif tedavi yöntemi ise kornea naklidir. Son aşamada tercih edilen bir yöntem olmasının ana nedeni kornea bağışının çok düşük seviyede olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca Corneal Cross Linking uygulaması da son yıllarda çok fazla tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Hastalığın tespit edilmesinin ardından tedavi yöntemi uygulanmaktadır. 

Bilgilendirme amaçlıdır.

Keratokonus genellikle çocuklarda görülen bir hastalık değildir. Ancak detaylı bir göz muayenesinde çocuklarda da küçük yaşlarda kornea yarıçapının olması gerekenden küçük olduğu durumlar fark edilebilmektedir. Öncelikle erken teşhis için kişinin şikayeti olmasa dahi 2-14 yaş arası çocuklarda göz muayenesi mutlaka yaptırılmalıdır. Keratokonus rahatsızlığı oluşmuş olan kişiler bulanık görme, baş ağrısı gibi şikayetler ile doktora başvurmaktadır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa