Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Periodontoloji


Diş ve dişetlerinin etrafında bulunan dokuların sağlıklı olmasını sağlamak amacıyla diş yüzey temizliği, küretaj, flap operasyonları, gingivoplasti ve gingivektomi gibi işlemler ve tüm ileri periodontal cerrahi işlemler (kemik tozu ve doku grefti uygulamaları VS.)  sıklıkla uygulanmaktadır.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Periodontoloji (Dişeti) hastalıklarının tedavileri arasındaki en bilinen ve koruyucu yöntemdir. Diş taşı temizliğinde tartar ve plak olarak da adlandırılan diş taşlarının temizlenmesi.

Plak yapışkan bir madde ve büyük bir kısmı bakterilerden olusur. Plağın zaman içinde sertleşmesi ile diş taşları oluşmaktadır. Plak ve diş taşları diş yüzeyine, özellikle de dişeti sınırının altında bulunan kök yüzeyine tutunurlar. Plak pürüzlü yüzeye tutunma eğiliminde olduğundan kök yüzeylerinin düzleştirilmesi gerekir. Bu işlemde tüm diş taşları temizlenir ve kök yüzeyi üzerindeki düzensizlikler giderilir.

Diş eti cerrahisi 2 şekilde uygulanır. Greftleme adı verilen ilk metotta hastanın damağından alınan ve greft adı verilen parça diş eti çekilmesi olan bölgeye uygulanır. Kaydırma adı verilen ikinci metotta ise çekilme olan bölgesinin yanında sağlam doku varsa doku çekilmenin üzerine kaydırılarak kapatılır.

Tedavi sonrasında dişler temiz, dişeti açık pembe renkli, sert kıvamlı ve kanamasız olur. Hastalığa bağlı çok ileri kemik yıkımı oluşmuş ise operasyon sonrasında dişlerin boyları uzayabilir. Ancak dişleri destekleyen dokular sağlıklıdır. Bugün elimizdeki teknik imkanlar periodontal problemlerin hemen hepsini çözebilecek düzeydedir. Ancak diş çevresinde kalan kemik miktarı tedavi edilemeyecek seviyede ise, diş çekimi de tedavi planına dahil edilir.

Periodontoloji tedavisi hastalığın şiddet derecesine göre 3 hafta ile 6 ay arasında değişebilir. Tedaviden sonra düzenli olarak 3-6 ay arayla kontroller gereklidir.

Periondontonloji yani diş eti tedavisi ağız içi boşluğundaki dişlerin çevresini saran onların beslenmesini çene kemiğinin üstünü kaplayan ve dişlerin çene içerisinde bütün olarak tutunmasını sağlayan diş – çene kemiği arasındaki amortisör görevi yapan bağ dokusu hastalıklarının tedavileri periodontolog’lar tarafından uygulanmaktadır.

Diş eti hastalıklarının nedenleri arasında diş eti dokusu çene kemiklerinin kalınlıkları, kalsiyum ve mineral dengeleri, diş etlerinin damaklara yanlış yapışma bölgeleri ayrıca aileden gelen kalıtsal hastalıkların diş eti belirtileridir.

Genellikle diş eti hastalığı bireyin ideal diş fırçalama alışkanlığının olmaması diş hekimin periyodik kontrollere gitmemesi çürük dişler, yanlış dolgu ve diş protezleri, yanlış veya aşırı kullanılan sistemik ilaçlar yine yanlış diş fırçalamaktan dolayı diş eti çekilmeleri en önemlisi ise hastanın fırçalama anında diş eti kanamasını önemsememesi ve ihmallerinden kaynaklanır.

Diş eti cerrahisi 2 şekilde uygulanır. Greftleme adı verilen ilk metotta hastanın damağından alınan ve greft adı verilen parça diş eti çekilmesi olan bölgeye uygulanır. Kaydırma adı verilen ikinci metotta ise çekilme olan bölgesinin yanında sağlam doku varsa doku çekilmenin üzerine kaydırılarak kapatılır.
 

Peridontoloji tedavisi ;

  • Hastanın ağız ve diş sağlığı temizleme bilincinin oluşturulması ve devamının kontrolü
  • Oluşan Diş ve gıda plak oluşumunun temizlenmesi
  • Diş eti ceplerinin derin temizliği (Küretaj)
  • Temizlik, küretaj ile birlikte hekimin önereceği ilaç tedavileri
  • İlerlemiş hastalıklarda diş eti çekilmesi ve kemik kayıplarından korunmak ve yeniden oluşmaması için periodontal cerrahi işlemler (Diş eti ameliyatları) uygulanmaktadır. Cerrahi ve mekanik tedaviler klasik veya lazer uygulamaları ile yapılabilir. Lazer uygulamaları son yıllarda diş eti hastalıklarında kullanılmaya başlanmıştır.

Periodontitis; diş ve dişi destekleyen dokuların (periodontal ligament, sement, alveol kemiği) yıkımıyla karakterize iltihapsal bir hastalıktır. Diş eti iltihabı alveol kemiğine (çene kemiği) kadar ilerlemiştir.

Periodontitisin temel nedeni nedir?

Periodontitisin temel nedeni bakteri plağıdır ve mekanik olarak tedavi edilebilir. Ancak genetik, çevresel ve sistematik faktörler de hastalığın oluşmasında etken olabilir. Sistemik faktörler içinde diabet, kalp damar hastalıkları, epilepsi, down sendromu, AIDS, kan hastalıkları sayılabilir.

 

Toplumda yaygın olarak rastlanan periodontal hastalıkların ilk belirtisi diş etinde kanamadır. Diş eti kızarık, şiş ve parlak yüzeylidir. Çoğu zaman bu belirtilere, ağız kokusu, diş etinde kaşınma, kanama hissi, dişlerde hassasiyet de eşlik eder.

Periodontal hastalıklar toplumda çocukluktan yaşlılığa kadar her yaşta insanı farklı şiddette etkileyebilmektedir. Çoğu zaman hastanın ağrı gibi bir şikayeti olmadığı için belirti vermeden ilerleyebilmektedir. Hastanın şikayeti olduğunda ise sağlam, çürüksüz dişler destek dokulardaki kayıplardan dolayı sallanarak kaybedilmektedir.

Periodontal tedavinin ana amacı sağlıksız dişleri ağızda tutmaktır ve tedavi etmektir. Hastalığın tipi ve şiddetine göre değişik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bunlar; öncelikle ağız hijyeni eğitimi, diş taşı temizliği, kök yüzeyi düzleştirilmesi, rejeneratif, rekonstrüktif ve mukogingival operasyonlar olarak basitçe özetlenebilir. Aynı zamanda yüksek gülme hattı olan bireylerin diş eti estetiğini sağlamak da, periodontal tedavi kapsamındadır. Hastalığın tipi ve şiddeti; hastanın alışkanlıkları ve hekimi ile yapacağı işbirliği, ağız hijyeninin standardı, tedavi planlaması ve başarısını doğrudan etkiler.

Unutulmamalıdır ki periodontal olarak sağlıklı olmayan dişlere hiçbir restoratif tedavi uygulanamaz.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa