PET-CT, günümüzde kanser hastalıklarının tanı ve tedavisi açısından büyük öneme sahip standart bir nükleer tıp görüntüleme yöntemidir.
PET-CT çekimi, genellikle kanser hastalıklarında, doktorlar tarafından istenen ileri düzey bir kanser görüntüle yöntemidir. Genellikle radyolojik tetkiklerinde şüpheli bulgusu olan, patoloji ile tanısını almış ya da tedavi etkinliği kontrol edilmek istenen hastalar için istenir. Pet çekiminde sıvı halde bir radyoaktif madde kullanılır. Kullanılan radyoaktif madde çekimden önce damar yolundan vücuda enjekte edilir ve sonra vücuda dağılması beklenir. Kullanılan radyoaktif maddelerin özelliği spesifik olarak kanser hücrelerine tutunması ve tutundukları yerden gözle görülemeyen ışımalar yapmasındır. Bu ışımalar Pet ct teknolojisi ile tespit edilir. Bu sayede kanser dokusunun yeri, yoğunluğu, yayılımı tespit edilir. Pet Ct ile tespit edilen bu bulgular hastanın tedavisi açısından çok önem arz etmektedir.
Pet-CT çekiminde sıvı halde bir radyoaktif madde kullanılır. Bu maddenin ismine göre Pet-CT çekiminin ismi değişir. Pet ct çekimi dendiğinde "18F FDG" radyo aktif maddesi ile yapılan standart Pet-Ct kast edilir. Standart PET-CT çekimi (18F FDG PET-CT) dışındaki pet çekimleri kullanılan radyofarmasötik ile isimlendirilirler. Örneğin Prostat kanseri için yapılan Pet-CT işlemi "Ga-68 PSMA PET-CT" olarak adlandırılır.
Lifemed Tıp Merkezi olarak, Türkiye'de ilk özel nükleer tıp bölümünü açan hastanelerden biriyiz ve uzun yıllardır PET-CT çekimi hizmetini SGK kapsamında sağlamaktayız. Hastane bünyemizde iki nükleer tıp doktoru kadromuz bulunmaktadır.
Pet CT hakkında daha detaylı bilgi için;
hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Pet CT cihazı sadece nükleer tıp ünitesi bulunan hastanelerde yer almaktadır. Bu hastanelerde genellikle Eğitim Araştırma Hastaneleri olmaktadır. Bu hastanelerde haliyle uzun randevu sıraları vardır. SGK'nız var ise Lifemed Tıp Merkezinde PET -CT çekiminizi bir kaç günde, SGK'dan %100 yararlanarak yapabilirsiniz.
PET-CT Cihazı Nasıl bir Cihazdır?
PET CT scan cihazı, geniş ve açık bir tünel şeklindedir, genellikle kısa ve geniş bir boru gibi görünür. MR cihazına kıyasla daha geniş bir açıklığa sahip olup, bu da daha ferah bir his sağlar. Cihazın içinde ileri geri gidebilen bir yatak vardır. Teknisyen sizi bu yatağa yatırır ve cihazın 15-20 dk’lık işlem süresi boyunca yatakta kalırsınız. Sağlıkta (tıpta) Pet Ct çekimi, onkoloji alanında hem tümörün metabolik aktivitesini hem de anatomik yapısını inceleyerek, kanser tarama ve testi için etkili bir çözüm sunar.
PET-CT Çekimi Nasıl Yapılır?
PET-CT Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
PET-CT, özellikle kanser hastalıklarında kullanılır. Pet çekimi, kanserin teşhisinde, evrelemesinde, tedavi planlamasında ve tedaviye yanıtın izlenmesinde kritik bir rol oynar. Aşağıda hangi kanser türünde hangi pet çekimlerinin istendiği listelenmiştir.
Doktorunuzun neden PET-CT istediğine dair ayrıntılı bilgiyi bu makalede okuyabilirsiniz.
PET-CT Çeşitleri
PET-CT çekiminde, damardan verilen radyoaktif ilaca (radyofarmasötik) göre farklı çekimler yapılmaktadır. Genel itibariyle PET-CT çekimi dendiğinde standart 18F FDG PET-CT kast edilir.
Lifemed Tıp merkezinde bu pet çeşitlerinden, Pet-Mr dışında olan hepsi yapılmaktadır.
PET-CT Çekiminin Çalışma Prensibi Nasıldır?
PET-CT, kanser hücrelerinin yüksek metabolik aktivitesini tespit etmek için FDG (florodeoksiglikoz) adı verilen bir radyoaktif madde kullanır. Bu madde, kanserli dokularda birikerek PET tarayıcı tarafından algılanır. CT bileşeni ise vücudun iç yapılarının detaylı görüntülerini sağlar, böylece anormalliklerin yerini kesin olarak belirlemek mümkün olur.
PET-CT Çekimi Öncesi Hazırlık
PET-CT şeker metabolizmasına dayanan bir çekim olduğu için çekim öncesi açlık çok önemlidir. Çekimden bir kaç gün öncesinde şeker ilaçlarını bırakmak gerekebilir. Daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
PET-CT Çekimi Sonrası
PET-CT işleminden sonra çekim CD nizi almayı unutmayın. Pet taramasından sonra yemek yiyebilir ve evinizde istirahat edebilirsiniz. Sonuçlarınız size söylenen sürede çıktığında, sonucunuzu alıp doktorunuza gösterebilirsiniz. PET-CT Çekimi sonrası bilinmesi gerekenler hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
PET-CT Hangi Hastanelerde Yapılır?
Pet-CT çekimi, Nükleer Tıp bölümü ve Pet-Ct cihazı olan özel ve devlet hastanelerinde bulunur. SGK ödeme durumu ve fiyatlardırma için buradan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Pet/ct Sonucu Kaç Günde Çıkar?
Pet/ct sonucu çekildiğiniz hastaneden hastaneye ve yoğunluk oranına göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak özel hastanelerde 2-3 iş gününde, devlet hastanelerinde ise 7-10 iş gününde sonuç çıkmaktadır.
Bilgilendirme amaçlıdır.