
1 ay boyunca sahur, iftar menüleri derken eski beslenme düzenimize bayramla beraber geçiş yapma zamanı geldi. Yaz aylarına denk gelen Ramazan ayında uzun süreli açlık ve susuzluk nedeniyle iyice yavaşlayan metabolizmalar beraberinde yağ artışına neden olabiliyor. Peki, Bayramda Nelere Dikkat Etmeliyiz? Sizler için hazırladığımız ramazan bayramında beslenme yazımızla bayramda formunuzu koruyabilir, tabaklarınızda doğru besinlere yer verebilirsiniz.
Bayram sabahına sağlıklı bir kahvaltıyla başlayın
Ramazan boyunca öğün sayısı azaldığı için özellikle bayram kahvaltıları atlanabiliyor veya kahvaltı yapmayı özleyenler yüksek kalorili börek, kızartma gibi ağır yiyeceklerin bulunduğu sofralar hazırlanabiliyor. Oysaki uzun süredir yavaşlayan metabolizmayı hareketlendirecek öğün; sağlıklı bir kahvaltıda gizli. Kahvaltınızda peynir, zeytin, tam tahıllı ekmek, yumurta ve söğüş sebzelere yer vererek sağlıklı bir kahvaltıyla bayrama merhaba deyin.
‘Bayram tatlısı’ deyip yemeyin
Ramazan Bayramı’nda yapılan hatalardan biri beklide en büyüğü fazla miktarda baklava gibi ağır şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerleme tüketmek. Glisemik indeksi yüksek olan bu besinler kan şekerinizde ani ve hızla yükselmelere ve sonrasında hızlı bir düşüşe neden oluyor. Kan şekeri ile ilgili dengesizlikler yaşayan, kalp hastalıkları riski olan bireyler ramazan bayramında beslenme alışkanlıkları bakımından bazı sağlık sorunu yaşayabiliyor.
Çay ve kahve tüketiminize dikkat edin
Çay ve kahvenin içerdiği kafeinin fazla tüketimi vücudunuzda diüretik etki yapıyor. Bu da daha fazla sıvı kaybetmeniz anlamına geliyor. Çay ve kahvenin gün içinde çarpıntı gibi rahatsızlık hissi verdiğini unutmayın.
Akşam yemek yeme alışkanlığınızdan vazgeçin
Ramazan boyunca vücudumuz akşam ve geç saatlerde yemeye alışılıyor. Ramazan sonrası da bu alışkanlıkların devam etmesi, kilo artışına ve sindirim problemlerine neden oluyor. Bu nedenle eski beslenme düzeninizde olduğu gibi yatmadan 2-3 saat önce yemeyi bırakmanız gerekiyor.
Su içmeyi unutmayın
Ramazan ayı boyunca su tüketimini ayarlamakta zorlanan daha az sıvı tüketen bireyler bayramla beraber ihtiyacı olan 2,5-3 litre su tüketimine dikkat edilmeli. Ayrıca imkânınız oldukça aralarda yeşil çay tüketmeye de devam ederseniz hem iştah kontrolü sağlanmış olur hem de ramazan bayramında beslenme önerilerimiz dahilinde metabolizma hızınızı korumuş olursunuz.
Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin
Bayram günleri aynı zamanda tatil günleridir. Yoğun tempodan dolayı egzersiz yapmaya fırsat bulamayanlar ve bayram kaçamaklarınızı dengelemek adına ziyaretlerinizden arda kalan zamanda en azından 1 saat orta tempolu bir yürüyüş yapmanız iyi olacaktır.
Bolluk, Bereket,Huzur ve En Önemlisi Sağlık İçinde Mutlu Bayramlar.
Diyetisyen Melisa ARZU