Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?


Ağız kokusu tek başına bir hastalık değildir ama başka hastalıkların habercisi olabilir. Düzenli diş ve ağız temizliğinizi yaptığınız halde geçmeyen bir ağız kokusunun varlığı durumunda, hekiminize başvurmanızda fayda vardır...

Sabahları uyandığımızda oluşan ağız kokusu gayet normaldir ve herkeste olabilir. Eğer burun yollu bir nefes alma sorunumuz yoksa, geceleri ağzımız kapalı uyuruz. Bundan dolayı da ölen hücreler ve mikropların ortaya çıkardığı toksinlerin dışarıya atılamaması sonucunda, ağız kokusu ortaya çıkabilir. Dil sırtında bulunan boşluklarda üreyen bakteriler de ağız kokusuna neden olabilir. Dil sırtında oluşan bakterilerin, burada biriken yemek artıklarının ve mikropların yeterince temizlenmemesi de sülfür gazı gibi kokulu gazları ortaya çıkarabilir. Bu gibi ağız kokularını, dişleri ve dil sırtını düzenli olarak fırçalayarak giderebilir ya da azaltabiliriz.

Ağız kokusu tek başına bir hastalık değildir ama başka hastalıkların habercisi olabilir. Düzenli diş ve ağız temizliğinizi yaptığınız halde geçmeyen bir ağız kokusunun varlığı durumunda, hekiminize başvurmanızda fayda vardır. Bu durumlarda ağız kokusunun nedenleri, aşağıda sıralayacağımız hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir.

1.Diş ve Dişeti Hastalıkları

Dişetinde meydana gelen iltihaplar veya diş çürükleri, ağız kokusuna yol açabilir. Böyle bir durumda diş hekiminize giderek gerekli tedavileri olmalısınız.

2.Sinüzit

Yüz iskeletinde bulunan kemik boşluklardaki paranazal sinüslerin çeperlerinin iltihaplanmasıyla oluşan sinüzit, kronikleştiği zaman, hastanın yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürerek ağız kokusuna sebebiyet verebilir.

3.Bademcik İltihabı

Bademcikte oluşan iltihaplanmalar bir süre sonra sertleşip kalıcı hale gelerek bademcik taşlarını oluşturabilir. Bu bademcik taşları da ağız içerisinde oluşan bakterileri üzerine toplayarak rahatsız edici bir ağız kokusuna neden olabilir. Ağzınızın içindeki bakteri oluşumunu düzenli ağız temizliği ile minimumda tutarak bu durumun önüne geçebilirsiniz.

4.Akciğer Enfeksiyonu

Virüs ve parazitlerin neden olabildiği birtakım alt solunum yolu enfeksiyonları da bazı durumlarda kendini ağız kokusu olarak gösterebilmektedir.

5.Şeker Hastalığı

Genellikle kalıtımsal ve çevresel faktörlerin birleşimi ile oluşan ve kan glikoz seviyesinin aşırı derecede yükselmesiyle sonuçlanan metabolik bir bozukluk olan şeker hastalığı da rahatsız edici bir ağız kokusuna yol açar. Bu hastalıkta oluşan ağız kokusu güçlü bir aseton kokusuna benzemektedir.

6.Böbrek Yetmezliği

Böbrekler görevlerini tam olarak yerine getiremediği için oluşan börek yetmezliği de ağız kokusu yapabilmektedir. Bu ağız kokusu, balık ya da amonyak kokusuna benzeyebilir. Böbrek yetmezliği bununla birlikte iştahsızlık, kilo kaybı, mide bulantısı ve kusma, kas seğirmeleri gibi de belirtiler gösterebilir

7.Karaciğer Rahatsızlıkları

Karaciğerin işlevlerinin bir bölümünün veya tamamının yerine getirilememesi durumu olan yetmezliği gibi bazı karaciğer rahatsızlıkları da balık ya da küf kokusuna benzer bir ağız kokusu ortaya çıkarabilir.

8.Gırtlak ve Ağız İçi Kanserleri

Gırtlağın herhangi bir bölümünde yer alan ya da ağız içinde bulunan bir kanser türü de ağız kokusuna sebebiyet verebilmektedir.

9.Dilde Oluşan Mantar Enfeksiyonu

Halk arasında pamukçuk adı verilen ve özellikle çocuklarda sık görülen bu mantar enfeksiyonu, küf mantarına bağlı olarak meydana gelmektedir. Dilin üzerinde oluşan beyaz lekeler şeklinde görülen bu mantar türü de ağız kokusuna neden olmaktadır.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
10 Temmuz 2015 Cuma - 17:57

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa