Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Akne Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?


- Kalıtsal olmaması: Akne genel olarak bakıldığında genetik bir hastalıktır. Hatta bazı insanlarda genetik

- Kalıtsal olmaması: Akne genel olarak bakıldığında genetik bir hastalıktır. Hatta bazı insanlarda genetik etkisiyle akneye rastlayamazsınız.

- Sıkarak tedavi edilebilir: Yapılmaması gereken bir harekettir. Sebebi sıkılma ile birlikte akne içinde bulunan enfeksiyon ve inflamasyonu dağıtarak aknenin büyümesine yol açmanızdır.

- Tek bir nedene bağlıdır: Akne oluşumunda birçok faktör rol almaktadır. Öne çıkanları: hormonlar, genetik, hücresel bozukluklar ve bakteri çoğalmalarıdır.

- Akneli cilt sıklıkla yıkanmalıdır: “Her şeyin fazlası zararlı” prensibi her zaman geçerli bir prensiptir. Burada sabah ve akşam olmak üzere yıkamak yeterli olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken sürekli yıkamamak ve asit oranı yüksek ürünler kullanmamak olmalıdır.

- Akne ergenlik dönemi sorunudur: Akne ergenlik döneminde başlar ama ömür boyu da sürebilir. Tabi bu da ergenliğin sona ermesi ile akne de kendiliğinden geçecektir inanışının yanılgısıdır. Bunun için beklemek yerine bir uzmana danışılmalıdır.

- Stres kaynaklıdır: Birçok hastalığın dolaylı faktörü olan stres, akneyi de alevlendirebilir. Aknenin varlığı da stresi artırabilir. Ayrıca kullanılan antidepresan ilaçlar da akneye yol açabilir. Ama stres tek sebep olarak ileri sürülemez.

- Tamamıyla kozmetik bir sorundur: Akne sadece kozmetik bir sorun değildir, çünkü güven ve morali de olumsuz etkiler. Depresyon sebepleri arasında da yer almaktadır.

- İlaçla tedavi sadece sivilcenin üzerine uygulama ile olur: Akne tedavisi, her bünyede değişiklik gösterecektir. Sadece sivilce üzerine ilaç sürmek etkili değildir. Tedavi, göz, dudak ve burun kenarı hariç tüm yüze uygulanmalıdır.

- Birtakım yiyecekler akneye sebep olmaktadır: Herhangi bir gıdanın direk olarak akneye yol açtığı ile ilgili kanıtlanmış bir durum yoktur. Sadece varolan akneyi daha kötü duruma getirebilir bazı yiyecekler, buna dikkat edilmelidir.

- Makyaj sivilce yapmaktadır:  Yağsız, hipoalerjenik kozmetik ürünlerin kullanılması daha doğrudur. Çünkü bazılarının içinde küçük dozda da olsa sivilce ilaçları vardır. Televizyon ya da sahne makyajı denilen ağır makyajlar, akne yapabilir. Bunun dışında “makyaj akne yapar” diye kesin bir kural yoktur.

- Aşırı ter akneye yol açar: Her çok terleyen kişide akne çıkmaz. Ancak terlemenin etkisiyle ciltte yağlanma artabilir, bu yağlanma da akneye yol açabilir. O nedenle özellikle spor yaparken yüzde 100 pamuklu geniş giysiler tercih edilmeli, terli kalmadan hemen duş alınmalıdır.

- Güneş akneye iyi gelmektedir:  Güneş, ilk aşamada yağlanmayı kısa süreli olarak baskı altında tutabilir, ancak uzun süreli güneşle temas, cildin soyulmasına, ölü hücrelerin gözenekleri kapatmasına ve sivilcenin tetiklenmesine yol açar.

- Sigara akne yapmaktadır:  Sigara ciltteki bazı hücrelere zarar verir, erken yaşlanmaya yol açabilir, ancak akneye neden olduğuyla ilgili bilimsel bir veri yoktur.

- Yoğun temizleyiciler akneyi giderir:  Aksine, cilde kese uygulanması ve yoğun soyucu etkisi olan temizleyicilerden fazla oranda kullanmak, akneye neden olur.

- Her sivilce bir aknedir:  Ciltte akneye benzeyen bazı oluşumlar ortaya çıkabilir. Kıl kökü sivilcesi, kıl batıkları, kıl kökleri belirginleşmesi, kızarıklıklar ve ağız çevresindeki sivilcelenmeler (akne rosacea) farklı şekilde tedavi edilmelidir.

- Solaryum akne tedavisinde işe yarar: Solaryuma girmek sivilceyi tedavi etmez, tam tersine sivilcelenmeyi tetikleyip lekelenmelere, izlere ve kansere neden olabilir.

- İstediğimiz zaman akneden kurtulabiliriz: Bu doğru değil, tedaviye erken başlamak akneden ve izlerden kurtulmayı kolaylaştırır. Zaman geçtikçe tedaviye direnç gelişir. Geç tedavi nedeniyle iz gelişimi kaçınılmaz olur.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 1 kez değerlendirilmiş ve ortalama 1 yıldız verilmiş.
27 Mayıs 2014 Salı - 14:14

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa