Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Bağırsak Nedir? Bağırsak Hastalıkları Nelerdir?


Bağırsak, vücut için besinlerin emilimi ve boşaltılmasından sorumludur. Besinlerin kana girişini ve sonrasında kalan kısmın da çıkarımını sağlar...

BAĞIRSAK NEDİR?

Bağırsak, sindirim sisteminin mide ile anüs arasında kalan kısmıdır. İnce ve kalın bağırsak olarak iki ana kısmı bulunur. Vücut için besinlerin emilimi ve boşaltılmasından sorumludur. Yani bağırsak, besinlerin kana girişini ve sonrasında kalan kısmın da çıkarımını sağlar. Yetişkin bir kişinin ince bağırsağı yedi metre uzunluğundadır.

BAĞIRSAK HASTALIKLARI NELERDİR?

Kötü Emilim
İnce bağırsağın görevini tam olarak yerine getirememesiyle oluşur. En büyük belirtisi kilo kaybı ve ishaldir.

Bağırsak Solucanı
İnce bağırsağa yerleşip enfeksiyona neden olan bu canlı, omurgasızdır. Bir asalak türüdür ve ilaçla tedavi edilmesi gerekir. Ayrıca teşhiste geç kalınırsa ve akciğere ulaşırsa, akciğer iltihabına da neden olurlar.

Bağırsak tıkanması
Bağırsak tıkanması vücutta dört şekilde ortaya çıkabilmektedir.

Bunlar;

  • İnce ve kalın bağırsağın iç içe geçerek tıkanması,
  • Bağırsakların fıtık kesesinde boğulması,
  • Bağırsağın tümör ve yukarıdaki şekillerde tıkanması,
  • Bağırsak gazlarının ve dışkının dışarı çıkamaması şeklinde sıralanabilirler.

Kolit ve kolon kanseri
Kalın bağırsağın iltihaplanmasına verilen isimdir. Ülseratif kolit, esasında stres kaynaklı bir hastalık olduğundan, tespit edilen kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. İlaçlar ise hastalığın ilerlemesini engellemek için kullanılır. Hayat boyu ilaç kullanımı gerektirir ve dikkat edilmediği takdirde kolon kanserine dönebilmektedir.

Chron hastalığı
Sindirim kanalında ağızdan anüse kadar bir ya da birden fazla bölümlerde ortaya çıkabilen iltihabi ve kronik bir hastalıktır. Kolit de bu iltihabik hastalıklardan biri olarak sayılabilir.

Sebepleri net olarak bilinmemekle birlikte, genetik faktörler ve çevresel etkenler bu hastalığı tetiklemektedir. Bu hastalığa "özbağışıklık" hastalığı da denmektedir. İlk belirtileri yorgunluk, karında şişlik, uyuma isteği, karın ağrısı, ishal ya da kanlı ishaldir.

Meckel Çıkmazı
İnce bağırsağın en son bölümünde bulunan kesenin tıkanması, iltihaplanması veya kanamasıyla ortaya çıkar. Teşhisi zordur, ancak karnın sağ üst kısmında acı ve ağrı oluşturmaktadır.

Apandisit
Vücudun körbağırsak üzerindeki (kalın bağırsağın sonunda) apandis denen kısmının dışkı, safra taşı, tümör veya bağırsak kurdu sebebiyle tıkanması sonucu iltihaplanmasıdır. Apandisin, vücutta ne gibi bir işlevi olduğu henüz tam olarak tespit edilememiştir. Tedavi edilmezse tehlikeli bir hal alıp karın zarının iltihaplanmasına kadar gidebilir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 2 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
18 Ocak 2016 Pazartesi - 14:40

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa