Prostat, erkek üreme sisteminin bir kısmını oluşturan, idrar kesesinin altında ceviz büyüklüğünde salgı bezine verilen addır.
Prostat ağırlığı yaklaşık olarak 18-20 gr ağırlığında olup sperm taşıyan sıvıyı salgılama görevini yürüten bezdir. İdrarı mesaneden vücut dışına taşıyan kanal olan idrar yolunun (üretranın) çevresini saran prostat bezi sadece erkeklerde bulunur.
50 yaşındaki erkeklerin %30'unda, 60 yaşındaki erkeklerin %50'sinde başlangıç şeklinde prostat büyümesi görülürken, 80 yaşındaki erkeklerde hastalığın görülme sıklığı %90'ı bulmaktadır.
Prostat büyümesinin gözle görülebilir ilk belirtisi idrar fışkırtma gücünün azalması ile akım hızının yavaşlamasıdır. Aynı zamanda prostatı büyüyen kişiler sık sık idrara çıkmaya başlar fakat idrar yapmada da zorluk çekmeye başlarlar. İdrar yapıldığı esnada ağrı ve yanma hissi yaşanır. Aynı zamanda sık sık idrara çıkılmasına rağmen mesanenin tam olarak boşalmadığı hissi yaşanır. İdrar akışı yavaştır ve istemsiz damlatma veya idrar kaçırma durumları yaşanabilir.
Prostat büyümesinin nedenlerine baktığımızda ise ; birçok faktörün bunda etkisi olduğunu söylenirken nedeni tam olarak belli değildir. Bu etmenler başında yaşlılık ve erkeklik hormonlarının varlığı gelmektedir. Erkeklik hormonu testosteron oranlarının değişikliğinin sonucu olarak bu büyümenin gerçekleştiğinin bilimsel kanıtları vardır.
Prostat büyümesinin tanısı öncelikle hastanın belirttiği şikayetlere bağlı olarak konur. Orta yaş üstü erkeklerin idrar yapmada zorlanma problemleri prostat büyümesi ile ilişkilendirilir. Bu şikayetle gelen hastaya prostata elle ulaşabilemek için kullanılan tek yöntem olan makat yoluyla muayene yapılır . Muayene esnasında küçük bir sertlik bile hissedilebilmektedir. Ele gelen bir sertlik var ise hastanın PSA (Spermin sıvılaşmasını sağlayan bir enzim) değeri incelenmelidir. Bu sırada prostatta, kanser başlangıcı olabilecek, en küçük bir sertlik bile kolaylıkla algılanabilir. Rektal yolla yapılan ultrasonografi, prostatın iyi huylu büyümesinin yanısıra varsa kanser olasılığını da ortaya çıkarır.
Prostat tedavisi dünyada ve ülkemizde gelişmiş bir düzeydedir. Büyümüş prostatın tedavisinde açık veya kapalı prostat ameliyatı uygulanabilmektedir. Orta derecede semptomları olan, kesin cerrahi tedavi gerektirmeyen ya da cerrahi tedavi istemeyen hastalarda ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Günümüzde prostat tedavisinde kullanılan pek çok etkili ilaç mevcuttur. Size en uygun prostat tedavisini hekiminiz belirleyecektir.
Bilgilendirme amaçlıdır.