Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Tomosentez Mamografi Hakkında Merak Edilenler


Dijital tomosentez, X ışınlarını kullanarak memenin 3 boyutlu görüntüsünü oluşturan bir görüntüleme yöntemidir...

Tomosentezin Mammografiye göre avantajları nelerdir?

Özellikle genç ve/veya fibrokistik meme yapısı olan kadınlarda mamografide kanser yoğun meme parankimi tarafından saklanabilir. Tomosentez 3 boyutlu bir inceleme yöntemi olduğu için bu sorun ortadan kalkar, meme dokusu superpozisyonu azalır, hasta geri çağırma oranları azalır, meme kanseri yakalama oranları artar. Ayrıca standart mamografi incelemesi sırasında uygulanan baskı bazı kadınlar için mamografiden kaçınacak düzeyde sıkıntı yaratır. Tomosentez çekiminde ise memeye daha az baskı uygulanır, bu da hasta konforunu arttırır.

Tomosentezin Radyasyon Dozu

Kadıköy Bağdat Caddesi üzerinde bulunan kliniğimizde mevcut olan tomosentez cihazının radyasyon dozu 2 boyutlu tam saha dijital mamografi cihazının radyasyon dozuna eşittir. Yani rutin tarama mamografisinden daha yüksek bir radyasyon maruziyeti söz konusu olmadığı gibi tomosentez sonrası ek görüntü ihtiyacı da belirgin şeklide azalmaktadır.

Normal mamografide, meme dokusu 2 plaka arasında sıkıştırılarak iki pozisyonda filmleri alınır. Bu şekilde tüm meme dokusu ancak 2 boyutlu olarak değerlendirilebilir. Bütün meme dokusu sadece iki kesitle değerlendirildiğinden, özellikle yoğun meme dokusu söz konusu olduğunda kanserli alan diğer dokular arasında gizlenebilir. Bu kısıtlılık nedeniyle mamografinin doğru tanı koyabilme oranı en iyi merkezlerde bile % 85 sınırında kalmaktadır.

Tomosentez ile bu problem aşılmıştır. Dijital Tomosentez cihazı ile memenin milimetrik kesitleri alınmakta ve 3 boyutlu görüntüsü elde edilmektedir. Bu şekilde memenin iç yapısı daha net olarak görüntülenmekte ve varsa tümörün 3 boyutlu olarak yeri tespit edilebilmektedir.

Kesitsel düzlemde inceleme yapma olanağı, dokuların üst üste gelerek oluşturduğu yalancı negatif ve yalancı pozitif görüntülerin yarattığı olumsuz sonuçların sayısını oldukça azaltmıştır.

Memenin tomosentez incelemesinde optimal görüntüler elde edebilmek için gerekli olan kompresyon( meme dokusunun sıkıştırılması ) ihtiyacı da azalmaktadır. Çekim sırasında meme daha az sıkıştırılır. Mamografiyi bir çeşit röntgen olarak kabul edersek tomosentez tomografi olarak adlandırılabilir. Gereksiz biyopsi ve ameliyat oranı azalır.

Klinik çalışmalar bütün bu özellikleri ile 3 boyutlu meme tomosentez incelemenin, meme kanserinin erken tanısında kullanılacak en değerli tanı aracı olarak dijital mamografinin yerini alması yolunda ciddi umutlar vaat etmektedir.

40 yaş üzeri her kadının yılda bir defa çektirmesi gereken mamografi için tıp merkezimiz sizlere hizmet vermektedir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
08 Haziran 2016 Çarşamba - 11:12

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa