Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Yanlış Diyetler Hormonları Bozar Mı?


Yanlış diyetler hangi hormonları etkiler? Hormon sağlığı ve diyet ilişkisi konulu yazımız sizlerle

Yetersiz diyet yaşlanmaya ve hormon dengesizliğine neden olarak artan insülin, kortizol ve östrojen salınımına katkı sağlamaktadır.

Yüksek insülin:

İşlenmiş besinler, şekerli meşrubatlar, yapay tatlandırıcılar gibi düşük besin öğelerine sahip yiyeceklerin yüksek miktarlarda tüketimi, insan vücuduna fazladan insülin salgılatmaktadır. Zamanla artan insülin salınımı, insülin direncine sebep olmaktadır; yani kan şekeri seviyelerini düzenlemek için vücut, mücadele başlatılmaktadır. Böylelikle yavaşlamış metabolizma, kilo artışı, diyabet, metabolik sendrom gibi risklerin ortaya çıkma potansiyeli görülmektedir.

Yüksek kortizol:

Kortizol uygun bir şekilde çalıştığı zaman, uyku/uyanıklık döngüsü, kan şekeri seviyeleri, iştah, ruh hali dahil olmak üzere birçok fonksiyonun düzenlenmesi için kritik öneme sahiptir. Artmış korzitol seviyeleri, testosteron ve progesteron gibi hormonların fonksiyonlarını etkilemekte ve yağ depolarını arttırmaktadır. Fazla miktarda şeker ve nişastalı karbonhidratları tüketmek, yüksek stres ve düzensiz uyku kortizolü arttırır.

Yüksek Östrojen:

Kilo alımına bağlı artan yağ depoları, özellikle karın çevresindekiler, dolaşımdaki östrojeni arttırarak erkeklerde prostat, kadınlarda meme kanseri riskini arttırmaktadır. Yiyeceklerdeki koruyucu maddeler, östrojeni yükselterek kilo artışına, azalmış tiroid fonksiyonuna ve azalan sperm sayısına neden olmaktadır. Artmış östrojen; azalmış libido, uyuşuk bir metabolizma, hafıza kaybı, azalmış kas kitlesi ve depresyon ile ilişkilidir. Yüksek seviyede östrojen ile mücadele etmek için sağlıklı vücut ağırlığını korumak ile beraber diyete zerdeçal, yeşil çay, chia tohumu gibi besinler eklenebilir.

Dyt. Busenur ALTIKULAÇ


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 2 kez değerlendirilmiş ve ortalama 1 yıldız verilmiş.
08 Şubat 2022 Salı - 10:19

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa