Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Sık Yapılan Diyet Hataları


Sık yapılan diyet hataları nelerdir, diyet yaparken nasıl beslenilmeli, hangi besinleri tüketmeli detaylı bilgi blog yazımızda.

Enerjisi ciddi kısıtlanmış (çok düşük kalorili) diyetler

Vücuda ihtiyacından daha az olan enerjiye sahip bir diyetle yaklaşıldığında, vücut depolarını (yağ dokusu dahil) korumaya çalışır.

Diyet Hataları Neler

Çok uzun süre kendini aç bırakmak, öğün atlamak

Tek öğünle, vücudun tüm ihtiyaçlarını karşılamak mümkün değildir. Çok uzun süreli açlık sonrasındaki öğünde, normalde yenecek olandan daha fazla yiyecek tüketilir; alınan kalori artar ve mideye artmış sindirim yükü biner.

Karbonhidrat (ekmek, makarna vb.) tüketimini sıfırlamak, şekerli olduğunu düşünerek meyve tüketmemek

Karbonhidrat kaynaklarını özellikle rafine kaynaklardan (hamur işleri, tatlılar, paketli ürünler, gazlı içecekler) ve gerekenden fazla tüketmek kilo artışına sebep olur. Vücudumuzun esas enerji kaynağı glikozdur bu nedenle karbonhidrattan gelen enerjiye ihtiyaç vardır. Daha sağlıklı kaynaklardan (tam tahıllar, bulgur, meyveler, yulaf) yeteri kadar karbonhidrat alınmalıdır.

Sadece tek bir besin grubu ile beslenmek örneğin; protein (et-yumurta-yoğurt) ağırlıklı veya yalnızca sebze-meyve yemek

Sağlıklı beslenme bir bütündür, besin grupları dengeli ve yeterli alınmalıdır. Tek başına hiçbir besin zayıflatmaz. Metabolizma üzerine ya da hızına gösterdiği etkiler farklıdır.

Diyet Hataları Neler

Kısa zamanda kilo vermek için yetersiz ve dengesiz diyetler denemek

Yetersiz besin değerine sahip kısa süreli ciddi kilo vermeyi vadeden sıvı-kas kaybına sebep olan diyetler sürdürülebilir değildir. Kalıcı olmamakla beraber kısa zamanda aynı kilolar geri alınır. Vücudun hızlı kilo alıp verme sürecine uyumu, çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Zayıflama çayları/ürünlerini veya laksatif kullanmak, mucizeler beklemek

Sağlıklı beslenmek için çaba göstermeyip yalnızca bağırsak boşaltan ürünlerin kullanımı, vücudun sıvı-elektrolit dengesini bozmak suretiyle çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

Diyet veya fit ürünleri porsiyonsuzca tüketmek
Light veya şekersiz diyet ürünler de diğer yiyecekler gibi belli bir kaloriye sahiptir. Bu yüzden sınırlama olmaksızın tüketmek kilo artışına sebep olabilir.

Diyet Hataları Neler

Gerçekçi hedefler koymamak

Sağlıklı beslenme için başlangıçta daha gerçekçi hedefler koymak, her şeyi bir anda değiştirmeye değil, zaman içinde yerine daha sağlıklı alışkanlıkları koyarak ilerlemek daha kalıcı çözümler sunabilir. Kısa bir zaman diliminde büyük miktarlarda kilo vermek için çabalamak, sonuç alamayınca başarısız hissetmek; bunlara bağlı sürekli diyet yapma psikolojine kendini hazırlamak ve istenilen sonuca ulaşamayınca bıkkınlıkla eski sağlıksız beslenme rutinine geri dönmek gibi durumlar görülebilir. Bu duruma kısa süreli bir davranış değişikliği olarak değil, ömür boyu sağlıklı beslenmek hedefi ile bakılmalıdır.

Sık sık tartılmak

Kilo verme sürecinde günlük tartılmak yerine belirli aralıklarla (genellikle 7-10 günde 1 kez) tartılma daha doğru sonuçlar verir. Vücudunuzda her gün olan değişikler, pek çeşitli stres faktörleri (kabızlık, uykusuzluk, regl dönemi vb.) tartıdaki sayının değişmesine neden olur.

Diyet Hataları Neler

Ödül-ceza sistemi

Diyet yaparken veya sağlıklı beslenmeye başladığınızda öyle ki bazı yiyeceklerden uzaklaşmak gerekebilir. Ancak tıbbi bir gereklilik söz konusu değilse bu bazı yiyecekler, hayat boyunca yasaklı olmak zorunda değildir. Sürekli bir ödül-ceza sistemine girmek, örneğin; çikolata yedikten sonra mekik çekmekle koşullanmak veya her ödül hakkı doğduğu düşülen vakitte hemen çikolataya koşmak, yıpratıcı bir beslenme algısıdır.

DYT. BUSENUR ALTIKULAÇ

Dyt. Busenur ALTIKULAÇ


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 5 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
04 Mayıs 2021 Salı - 14:14

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa